Vårt Göteborg – Göteborgs Stads nyhetstidning

Val 2006

[Publicerad 2006-04-28]

Tiotusentals Göteborgsbarn får rösta i eget val

Som första stad i världen ska Göteborg låta barnen få avgöra en kommunal fråga genom allmänt val, med riktiga röstsedlar. Så som barnen röstar - så ska det också bli.

Göteborg blir först i världen med att låta barn rösta på riktigt. Vid valet i höst får tiotusentals unga göteborgare avgöra två kommunala frågor - utseendet på en spårvagn och på bibliotekens nya lånekort.

SE BILDSPEL – Det här är alternativen barnen kan välja mellan>>

Alla från fem år upp till femte klass, totalt 39.000 barn, får rösta i barnvalet som ska gå till på samma sätt som de vuxnas val.

Barnen får valsedlar och kuvert och går bakom gröna, trekantiga valskärmar, dock nedskalade till barnstorlek. Och de lägger sina röster i valurnor och blir uppskrivna på en lista.

Gröna valskärmar i barnstorlek

– Vi vill fånga upp barns intresse för att delta i val och tidigt få in värderingen att min röst räknas, säger Bill Werngren, chef för valnämndens kansli i Göteborg.

– Kanske kan det också leda till att barnen säger till mamma eller pappa: ”Nu har jag röstat, ska inte du också göra det”?
598E.jpg
Den ena delen av barnvalet gäller tre alternativ för hur det nya lånekortet ska se ut. Den andra delen handlar om tre förslag till hur en ny spårvagn för beställningstrafik – ”Barnvagnen” – ska målas på utsidan.

Barnvagnen kan hyras av skolklasser som ska gå på teater, bio eller göra andra utflykter.

Barnvalet äger rum under samma tid som förtidsröstningen, det som tidigare kallades poströstning, från 30 augusti till och med valdagen 17 september. Ett 30-tal lokaler över hela stan – oftast bibliotek, stadsdels- och medborgarkontor – är öppna för förtidsröstning och kommer att förses med ett 100-tal gröna valskärmar i barnstorlek.

Troligen första staden i världen

– I år är det ju för första gången kommunen, inte Posten, som har ansvar för de vallokalerna. Tanken är att barnen i första hand ska gå till sitt lokala bibliotek. Vi kommer att gå ut med information till lärare och förskollärare om valet, att man kan boka tid på biblioteket och gå dit med sina klasser och rösta, säger Bill Werngren.

Göteborgs valnämnd tog beslut om barnvalet på fredagen, troligen som första stad i världen. Varken Valmyndigheten, Barnombudsmannen eller statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet har hört talas om något liknande.

– Vi har forskat så gott vi kunnat och inte hittat någon kommun som ordnat ett barnval där rösterna verkligen har betydelse, säger Bill Werngren.

Barnens röster ska räknas

– I USA finns organisationen Kidsvote i många delstater, med ungefär samma syfte och idé som vi. Men där röstar barnen på samma förslag som de vuxna, rösterna räknas inte och får alltså ingen praktisk betydelse.

– Här är själva tanken att barnens röster ska räknas. Vi vill inte ha nån opinionsundersökning och luddigt tal om att ”vi ska ta till oss detta”, säger Bill Werngren.

– Så som barnen röstar, så ska det bli!

486E.jpg

Djungel-, spök- eller rymdmotiv? Hur ska nya barnspårvagnen se ut? Det ska barnen rösta om i höst.

Artikel på engelska:
Tens of thousands of children in Göteborg vote in their own election


Gilla och följ Vårt Göteborg

Facebook logo

Twitter logo

Vårt Göteborgs nyhetsbrev

Nyheter från Göteborgs Stad varje vardag. Prenumerera här

Beslut i kommunstyrelsen

Gustav Adolfs Torg

Förstudie om gränslös vård i Angered, Göteborgs Stads risk- och sårbarhetsanalys och Göteborgsförslag [828] Hearing om Västlänkens tidplan, budget och miljö. Det var tre av de ärenden som kommunstyrelsen beslutade om onsdagen 11 september. Läs kommunstyrelsens notiser här!

Se sändningen från kommunfullmäktige 12 september

Gamla Göteborg

Götaälvbron fyller 80

Läs fler artiklar i serien Gamla Göteborg

Stadsutveckling Göteborg

En grön och nära storstad för alla – läs om stadsutvecklingen på sajten Stadsutveckling Göteborg.

Göteborgs Stads kalendarium

Göteborgs officiella besöksguide - Go:teborg.com

Vad är på gång i Göteborg? Hitta evenemang, restauranger och boende i Göteborgs officiella besöksguide

 

Länkar

Vårt Göteborgs länksamling