All världens sjörövare - historiska och nutida - drar in på Sjöfartsmuseet i helgen.Johnny Depp, Kapten Kidd och Svartskägg är affischnamn i en av museets största satsningar hittills för att locka storpublik.

– Pirater är väldigt inne just nu. De var borta från filmens värld länge, men nu är de tillbaka och varenda unge går omkring i piratkläder, konstaterar Karl Hellervik, informatör på Sjöfartsmuseet.

Utställningen ”Pirater – myt och verklighet” berättar de spännande och bloddrypande historierna om sjörövarkaptenerna Kidd och Svartskägg och deras kvinnliga kollegor Mary Read och Anne Bonny.

Legendarisk smugglardrottning
Sverige har haft gott om sjörövare och här berättas historierna om de mest kända, som Göteborgs egen kaparkapten Lasse Gatenhielm eller Lasse i Gatan, vars ben bands ihop när han begravdes för att han inte skulle spöka efter sin död. Och här finns legenden om Johanna Hård, en smugglardrottning i Göteborgs skärgård.

– En grym och märklig historia om grovt kriminella människor som genomförde Sveriges sista piratdåd så sent som 1823, berättar Karl Hellervik.

Filmens pirater och hjältar – från Douglas Fairbanks till Johnny Depp – finns förstås också med. En del i utställningen tar upp dagens verkliga pirater, främst de som härjar i Sydostasien.

Största utställningen på flera år
Utställningen vänder sig främst till barn och ungdomar, ett sätt att långsiktigt locka människor till museet.

– Vi ska ha särskilda visningar för skolklasser och en mängd aktiviteter, till exempel dramatiserade visningar med Lasse i Gatan själv. Och äventyrsteatern Kapten Klöver och Piratfällan ska dra runt i huset, berättar Karl Hellervik.

– Det här är vår största utställning på flera år, helt klart en offensiv satsning för att locka en större publik.

Museets besöksantal har varit vikande de senaste tio-elva åren, från 200.000 besökare till 55.000 år 2003.

– Men förra året nådde vi upp till 70.000 och med piratutställningen hoppas vi kunna bygga på den goda trenden, säger Karl Hellervik.

Utställningen pågår 23/4 till 8/1 2006.