Rekordmånga använder Styr & Ställ. Gullbergsstrand, Läppstiftet och Botaniska trädgården är några av de 13 nya platser som får cykelstationer när Styr & Ställ bygger ut. Efterfrågan på cyklarna fortsätter att öka och det är många som hör av sig till trafikkontoret med önskemål om fler stationer.

− Vi får in tankar och idéer om allt möjligt. Det kan handla om nya stationer och hur man vill att cyklarna ska spridas över stan, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator på trafikkontoret.

Sedan starten för fyra år sedan har stadens hyrcykelsystem Styr & ställ blivit allt mer populärt för varje år som gått. Under 2013 användes som mest 2.700 cyklar de bästa dygnen. Motsvarande siffra för i år är 3.300 cyklar vissa dagar.

Drottningtorgets station väl använd
De nya stationerna ska förhoppningsvis vara på plats i samband med höstterminsstarten.

− Var de ska placeras är en avvägning mellan att de ska komplettera kollektivtrafiken, vilka önskemål som finns och att det inte får vara för långt mellan stationerna, säger Eva Eriksson.

Av de 57 befintliga cykelstationerna är det i dag sträckan från Drottningtorget till Kruthusgatan som brukas flitigast av göteborgarna.

− Där finns ingen kollektivtrafik, men det är många som jobbar i området. Även Gårda är en väl nyttjad station under veckodagarna, säger Eva Eriksson och fortsätter:

− På helgerna är det annorlunda. Då är det främst Linnéplatsens station som används.

Planerar cyklar på Hisingen
I framtiden finns planer på att ytterligare utveckla Styr & Ställ och även fortsatt utbyggnad.

− Bland annat finns det ett stort intresse för att få över cyklarna till Hisingen. Men även att utvidga mot Majorna och andra delar av staden, säger Eva Eriksson.