Nästan 14.000 anställda, i och kring Göteborg, har anmält att de inte tänker ta bilen till jobbet minst en dag nästa vecka. Ungefär 6.000 av dem är "vanebilister". Så ser det ut inför "ställ-bilen-hemma-veckan", en del av Göteborgs Stads kampanj Nya vägvanor.

Kampanjen är också en del i Europeiska trafikantveckan som arrangeras varje år och som trafikkontoret deltagit i sedan år 2000. Förra året ställde 10.000 av Göteborgs Stads anställda upp i kampanjen. De bilresor som ”sparades in” motsvarade två varv runt jorden.

Göteborgs Stadsanställda i minoritet…

I år har kampanjen vuxit rejält. Ett 30-tal storföretag och organisationer med totalt 90.000 anställda, har antagit utmaningen från Göteborgs och Mölndals kommun.

-Jag är klart nöjd med vad de externa företagens anställda har presterat, säger Eva Rhodin, projektansvarig på Trafikkontoret.

– Men det ser inte lika bra ut i Göteborgs stad: Cirka 6.000 anmälda gör att vi är i minoritet!

Hon tror att det beror på många som varje dag cyklar eller åker kollektivt till jobbet inte gått in och anmält sig på webben.

Många tänker ställa bilen fler dagar

– De vi har förlorat i år de som aldrig åker bil. Engagemanget för att gå in och ammäla sig är lite lägre i år och det är förståeligt. Men syftet är ju att visa att vår organisation har en stor andel som inte åker bil till jobbet just den här veckan, säger Eva Rhodin.

Ändå kan det vara så att den miljömässiga effekten av de kommunanställdas jobbresor vecka 38 faktiskt kan bli bättre i år.

– Det verkar som att många tänker ställa bilen fler dagar i år, så att vi faktiskt sparar in fler varv runt jorden i år än förra året. Men det har vi räknat klart först i nästa vecka, säger Eva Rhodin.

På Nya Vägvanors länk nedanför kan man följa tävlingen mellan de deltagande företagen.

– Till exempel vet jag att Gatubolaget och Norconsult, f d GF-konsult, utkämpar en tuff batalj, säger Eva Rhodin.


Fotnot:
Läs mer om hur du anmäler dig på länken nedan!