Nu har Västtrafik flest i Norden. Var tredje bussresa i Göteborg, Mölndal och Partille kommer att ske med elbuss när Västtrafik rullar ut 145 elbussar på söndag. “Elbussarna gör att vi kan skapa tystare och renare städer som västsvenskarna kan bo och leva i” säger Lars Bäckström, vd på Västtrafik.

På söndag 13 december byter Västtrafik tidtabell och då börjar 145 elbussar att rulla på 34 helt elektrifierade linjer. I Göteborg är det främst i de sydvästra delarna. I Partille och Mölndal kommer elbussar att köras på de lokala stadslinjerna.

All stadstrafik ska vara elektrifierad till 2030

750 förare har fått utbildning i att köra elbuss, och transportföretaget Transdev som vann upphandlingen har tillsammans med Västtrafik köpt in bussar från Volvo, anpassat fyra bussdepåer och byggt 19 laddstolpar.

De nya elbussarna är ett steg mot målet att all stadstrafik i Västra Götalandsregionen ska vara elektrifierad till år 2030. Sedan tidigare kör Västtrafik över 60 elbussar på andra orter i regionen och en elhybridfärja i Göteborg. Västtrafik har i och med detta Nordens största flotta med elbussar.