Många har känt sig manade att skapa en blåvit souvenir för Göteborg. På måndagen hade det kommit in hela 150 tävlingsbidrag. Förstapriset är 25.000 kronor – och att souveniren tillverkas och säljs i Göteborg.

– Jättreroligt att så många vill vara med, säger Iris Hörnfeldt, informationsansvarig på Göteborgs Spårvägar.

Alla är hemliga

– När vi räknade i förra veckan var det 75 bidrag, men de senaste dagarna har vi fått in massor, särskilt lite större saker som man nog jobbat med länge.

Och än är loppet inte kört. Visserligen är måndagen sista dag för att lämna in tävlingsbidrag, men även poststämpelns datum gäller, så först på torsdag lär de sista anlända. Än så länge är allihop hemliga.

– Vi har inte tittat på någon ännu. De ligger kvar i sina kuvert eller paket, inlåsta i ett skåp hos mig. Så det ska bli väldigt spännande att öppna och titta på allihop, säger Iris Hörnfeldt.

Vinnare utses i september

Hon sitter med i den jury som i nästa vecka ska börja gå igenom tävlingsbidragen. I juryn finns representanter även för trafikkontoret, turistbyrån, stadsmuseet och White arkitekter.

Tävlingen är en del i Designåret 2005. Enda kraven är att souveniren ska vara realiserbar och ha samma blå och gräddvita färger som spårvagnarna i Göteborg.

Vinnaren ska koras vid ett designseminarium i september. Även tvåan och trean får pris, 15.000 respektive 10.000 kronor.