Dags för årets gå-till-skolan-kampanj. Nu startar årets På egna ben, utmaningen där barn tar sig till skolan för egen maskin i stället för att skjutsas. I år kan de vinna priser varje vecka, bland annat en heldag på Liseberg, med åkpass och besök bakom kulisserna!

I höst är det sjätte gången som trafikkontoret genomför sin aktivitet för att få barn och föräldrar att välja bort bilen vid resor till och från skolan.

91 klasser anmälda

På egna ben drar igång på måndagen och pågår i fem veckor. I Göteborg är drygt 2.000 elever i 91 klasser i årskurs 4–6 anmälda, ungefär lika många som förra året.

Totalt finns runt 13.000 elever i årskurs 4-6 i Göteborg. Men målet är inte att alla eller nästan alla ska delta.

– Det är inte realistiskt och det strävar vi inte efter heller, säger Sara Hellgren, projektledare på trafikkontoret.

Upplevelser att vinna varje vecka

– Vårt mål är att klasserna deltar minst en gång under årskurs 4-6. Vissa lärare deltar alltid med sin fyra, andra återkommer år efter år.

Klassen som vann förra året, 4 A på Kärralundsskolan, har nu blivit 5 A och är förstås med även i år. De vann 10.000 kronor, men i år är pengapriset utbytt mot upplevelser och utmaningen har fått lite annorlunda upplägg:

– Tidigare har vi korat en vinnare efter fem veckor. I år har vi fem fristående etapper, så varje vecka har klasserna lika stor chans att vinna veckans etapp-pris, säger Sara Hellgren.

Priserna är bland annat en heldag med klassen på Universeum med ormklappning, eller att sitta i publiken under inspelningen av TV-programmet ”Smartare än en femteklassare?” Sista veckans pris är Lisebergsbesöket.

Resvanor grundläggs tidigt

Klasserna samlar poäng under de fem veckorna, samtidigt som de samlar på sig kunskap genom övningar om miljö, hälsa och trafiksäkerhet. På utmaningens hemsida kan klasserna följa ställningen vecka för vecka

– Det är med resvanor som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Att ta sig själv till och från skolan ger flera goda effekter; Barnen blir piggare och får lättare att koncentrera sig i skolan. De blir mer självständiga och får ett ökat självförtroende, säger Sara Hellgren.

Färre bilar runt skolorna innebär dessutom en hälsosammare och tryggare skolmiljö.

För tredje året i rad deltar även Mölndals Stad och Härryda kommun med nio respektive sex klasser. Det innebär att drygt 2.400 elever från 106 klasser deltar i utmaningen.