Cirka 25 anställda på Gatubolaget som arbetat med parkeringsövervakning i Göteborg slutar med avgångsvederlag vid årsskiftet när det privata företaget Addici tar över uppdraget. Men för ett tiotal anställda är framtiden ännu oklar.

– Det kan bli fler som slutar med avgångsvederlag. De tio som i nuläget är övertaliga kommer att erbjudas andra jobb inom Göteborgs Stad, men än så länge har de möjlighet att tacka ja till avgångsvederlag, säger Anneli Snobl, vd för Gatubolaget.

Mitt i rekryteringsprocessen

Gatubolaget har skött p-övervakningen i Göteborg sedan 1959, på senare år tillsammans med privata Securitas. Men i upphandlingen i våras slogs båda två ut av Addici (som då hette Synerco).

Addici håller nu på att rekrytera ett 100-tal personer till sitt nya uppdrag, ett av de största p-övervakningsuppdragen i Sverige. Kontraktet är värt cirka 125 miljoner kronor för åren 2008-2011.

– Vi är mitt i rekryteringsprocessen, men vi kommer att få ihop cirka 100 personer, säger Magnus Gilborne, Addicis regionchef i Göteborg.

– En del anställda på Gatubolaget och Securitas har sökt jobb hos oss, fast inte så många som jag förväntade mig. Flera av dem kommer säkert att få jobb här, säger Magnus Gilborne.

Omställning kostar 15 miljoner

Avgångsvederlaget för de övertaliga på Gatubolaget innebär mellan 6 och 18 månaders lön, beroende på hur länge man varit anställd. Totalt beräknas omställningen kosta Gatubolaget cirka 15 miljoner kronor, inklusive avgångsvederlagen.

– De som slutar med avgångsvederlag kan söka nya jobb, även hos Addici. Däremot har de inte möjlighet att ta anställning inom Göteborgs Stad under de månader som vederlaget gäller. Det skulle ju annars innebära att kommunen betalar dem dubbelt, säger Anneli Snobl.