Åtta lågprisflygbolag har eller ska starta 27 nya direktlinjer till och från Landvetter och Göteborg City Airport. Det är resultatet av Göteborg & Co:s flygkampanj och ett unikt samarbetsavtal som staden tecknat med Luftfartsverket. 

Carriers Wanted! Det var mottot för en kampanj som Göteborg & Co drev tillsammans med Luftfartsverket och Business Region Göteborg på den stora internationella flygplatskonferensen i Dubai i september.

Skrev önskelista

Det hela började för ett år sedan med en diskussion i styrelsen som består av både politiker och representanter från både kommunala bolag, region och näringsliv.

– Vi hade ett flygtema och bestämde oss för att göra något för att få fler direktflyg till Göteborg. Det spelar ingen roll hur duktig man är på att marknadsföra sig som turiststad, evenemangsstad eller konferensstad om den internationella tillgängligheten är dålig, säger Lennart Johansson på Göteborg & Co.

5E64.jpg
En viktig del av strategin för att attrahera lågprisflygbolagen var ett samarbetsavtal med Luftfartsverket. Utgångspunkten är att flygplatsen och destinationen är beroende av varandra.

– En flygplats är, om man hårdrar det, en asfalterad raksträcka som används för att ta sig till en plats. Flygplatsen behöver Göteborg och Göteborg behöver flygplatsen, de kompletterar varandra, säger Lennart Johansson.

Tillsammans utarbetade man en önskelista över större europeiska städer.

Flyg till tyska städer saknas

– Dels sådana med ett befintligt resande men inget direktflyg, men också helt nya destinationer som St Petersburg och Zagreb.

I september i år fanns Göteborg & Co, Luftfartsverket och Business Region Göteborg på plats på den årliga flygkonferensen där alla världens flygplatser och flygbolag möts. Med önskelistan som utgångspunkt försökte man få flygbolagen att nappa på Göteborg. Att det svenska valresultatet blev klart mitt i konferensen gav oväntad draghjälp.

– Plötsligt gick det mycket lättare. Nuvarande regering hade deklarerat att flygresor är viktiga för tillväxten och att den inte skulle driva igenom några skattepåslag. För oss innebar det ett guldläge.

Arbetet med att locka lågprisflyg har hittills resulterat i 27 nya direktlinjer till och från Göteborg med sammanlagt åtta flygbolag.

– För några år sedan fanns bara tre direktlinjer. Utvecklingen saknar motstycke i Norden, flygbolagen är enormt attraherade av Göteborg som destination, säger Lennart Johansson.

Merparten av destinationerna på önskelistan har bockats av.

– Direktflyg till tyska städer saknas, men det håller vi på att titta på just nu.

”Viktigt komplement till näringslivsresorna”

Enligt Lennart Johansson betyder flygboomen enormt mycket för Göteborg och Västsverige, inte minst för det ekonomiska tillflödet.

– Lågprisflygen genererar möjlighet att resa för en billig peng. De utgör ett viktigt komplement till näringslivsresorna under måndag till fredag. Nu får vi också fart på privatresande som koncentreras kring helgerna, säger han.

Att andelen flyglinjer ökar har marginell påverkan på buller och miljöutsläpp, särskilt för Landvetters del eftersom de nya linjerna bara utgör en bråkdel av det totala antalet starter och landningar.
Men Göteborg City Airport tvingas omstrukturera verksamheten. Flygplatsen har tillstånd att göra 58.000 starter och landningar per år, varav 16.500 får vara tunga passagerarflyg.

– De håller på att närma sig maxgränsen på 58.000, medan det fortfarande finns utrymme att öka det tunga flyget, det som de tjänar pengar på. Förra året hade de knappt 8.000 tunga rörelser, säger Kerstin Harvenberg, som arbetar med tillsyn av flygplatser på länsstyrelsen.
 

Fotnot:
De åtta flygbolagen som har nya lågprislinjer med direktflyg till och från Göteborg: Fly Me, Ryanair, Sterling, Wizz Air, Germanwings, Icelandic Express, Air Baltic, Icelandair.
 

68A6.jpg

Lågprisflyglinjer i Europa 2001…

5290.jpg

… och lågprisflyglinjer i Europa 2005. Illustration: Göteborg & Co