Utmaning om miljö, hälsa och trafiksäkerhet. Gå, cykla eller åk kollektivt till skolan på egna ben varje dag i fem veckor. Det är höstens utmaning för 5000 mellanstadieelever i Göteborgsregionen. Hittills är 211 klasser i årskurs 4-6 är anmälda.

Det är sjunde året i rad som trafikkontoret i Göteborg genomför tävlingen På egna ben. I år är den större än någonsin – inbjudan har gått till skolorna i elva kommuner i Göteborgsregionen.

Tanken med utmaningen är att eleverna ska bli mer medvetna om sina resvanor, sin hälsa och hur de ska röra sig i trafiken på ett säkert sätt. Färre barn som skjutsas i bil kan också bidra till en lugnare trafikmiljö runt skolorna och dessutom minskade utsläpp.

Varje vecka kommer klasserna att tävla om etappris och om det hedervärda förstapriset. Slutsegrare blir den klass som samlat flest poäng på de fem veckorna. Priserna ser lite olika ut i olika kommuner. I Göteborg kan klasserna bland annat vinna utflykter till Lovéncentret på Tjärnö, Nordens Ark och Universeum.