Får 7 000 kronor. 34 klasser – totalt 781 elever – i Göteborg har deltagit i utmaningen På egna ben som syftar till att få fler att gå, cykla eller åka kollektivt till skolan. 5B på Toleredsskolan i Lundby tog hem segern.

Utmaningen På egna ben är ett initiativ som handlar om att få barn i årskurs 4–6 att ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt – och att skippa de ofta kortare bilresorna.

Fördelarna är bland annat att barnen får öva sig i att ta sig till skolan på egen hand och att trafiksituationen utanför skolan blir lugnare.

Årets utmaning av På egna ben startade 13 september och avslutades 15 oktober. Flera etapper har avgjorts under utmaningens gång. 6B på Brunnsboskolan vann till exempel etapp 1 och fick 1 000 kronor till klassen att göra något roligt för.

Hemliga lådor till flera

I går 19 oktober tillkännagavs slutresultatet. Segrare i årets utmaning blev klass 5B på Toleredsskolan, som vann 7 000 kronor till klassen. 6B på Berggårdsskolan kom tvåa och på tredjeplats hamnade 6B på Hagenskolan. De vinner 5 000 respektive 3 000 kronor.

Dessutom vinner flera klasser hemliga lådor, och samtliga elever som deltagit i På egna ben får diplom och reflex. Tillsammans har klasserna i Göteborg sparat 4,8 ton koldioxid genom att skippa bilresorna.

På egna ben arrangeras sedan årsskiftet 20/21 av Västtrafik.