Göteborg slår rekord i antal kryssningsturister i sommar. Redan nu är 22 fartyg anmälda, jämfört med 18 förra säsongen - och fler kan tillkomma. Ett klassiskt fartyg som gästar hamnen är Queen Elizabeth 2.

– Vi vill gärna öka kryssningstrafiken och har lyckats med det på senare år. Genom att engagera oss i nätverk av kryssningshamnar i Skandinavien och runt Östersjön, syns vi i lagom utsträckning, säger Åsa Burman, ansvarig chef i Göteborgs Hamn för kryssningstrafiken.

Om man räknar med 1.000 passagerare per fartyg, ger det alltså 22.000 extra turister till Göteborg i sommar, de flesta mycket penningstarka. Att en förhållandevis liten stad i det kyliga Norden lockar såna turister från hela världen beror mycket på läget.

QEII för hög för Älvsborgsbron

– När vi väl lyckats få ett par rederier att lägga in Göteborg på sina rutter, så har fler följt efter. De inser det fina i att stanna till här mellan till exempel Olso och Köpenhamn, kanske på väg upp till de norska fjordarna, säger Åsa Burman.

Ett sådant besök är det klassiska kryssningsrederiet Cunard Lines Queen Elizabeth 2 som i juli är ute på en 12-nätters seglats från Southampton till Norges berömda fjordar. Hon kommer hit 10 juli, men är för hög för att passera under Älvsborgsbron in till Frihamnen, där de flesta kryssningsfartygen lägger till. Hon får därför stanna ute i Skandiahamnen.

– Kryssningsfartygen blir allt större och där är bron en begränsning. Men samtidigt ökar behovet av unika, temainriktade kryssningar. Medelåldern på resenären har gått ner och det är inte längre shopping som står högst på önskelistan. Det skapar bättre förutsättningar för oss, säger Åsa Burman.