Gatubolaget startar nybörjarkurs. Redan i höstas drog Gatubolaget igång Säker cyklist – en cykelkurs för anställda i Göteborgs Stad som behöver bli säkrare bakom styret. Då visade det sig att det även fanns efterfrågan på en grundutbildning. Den 27 maj är det dags för första kurstillfället.

− Vi har sett att behovet finns. När vi har varit ute och utbildat anställda runt om i staden har vi ibland fått frågan om det inte finns en mer grundläggande kurs. En utbildning där man som vuxen kan få lära sig att cykla, säger Anton Olofsson, kursansvarig för grundutbildningen Säker cyklist.

Anpassas efter deltagarnas kunskapsnivå
– Kursen kan fungera både för den som aldrig förut har suttit på en cykelsadel och för den som inte har cyklat på många, långa år. Fler och fler behöver cykeln i sitt jobb vilket gör utbildningen än viktigare, säger Anton Olofsson.

Tanken är att kursen ska anpassas efter kunskapsnivån på deltagarna.

– Vi bygger upp en bana, där man kan träna på slalomövningar och sådant som start och stopp. Den ska vara fri från störningar så att man kan träna lugnt och stilla, säger Anton Olofsson och fortsätter:

− Men i vissa fall, om man aldrig någonsin har cyklat, kanske man får börja med balansövningar och information om hur cykeln fungerar med trampor, broms och styre.

Både teori och praktik
I Säker cyklist grundutbildning ingår även en teoretisk del.

− Det handlar om hur cykeln ska vara utrustad med ringklockor och lampor och om sådant som hur man ställer sadel och styre på cykeln. Vi kommer även att lära ut lite trafikregler. Exakt hur mycket beror även här på deltagarnas kunskapsnivå, säger Anton Olofsson.

Utbildningarna inom Säker cyklist bygger på säkerhet i trafiken och på miljöhänsyn och syftar till att uppmuntra anställda i Göteborgs Stad att oftare välja cykeln som transportmedel.