Fler destinationer, fler bolag. Allt fler resenärer väljer att flyga till och från Göteborg City Airport igen efter ett lite motigt år med askmoln och ekonomisk recession. En orsak till ökningen är att man nu kan flyga till och från fler ställen i världen och med fler bolag.

Närmare 20 procent fler passagerare reste till och från Göteborg City Airport under februari månad 2011 om man jämför med februari månad 2010.

– Vi är på väg att återhämta oss nu och det betyder oerhört mycket för, inte bara Göteborgs Stad som delägare, utan för hela Västsverige. Turister och affärsmän som reser genererar stora inkomster till hela regionen, säger Carl-Magnus Hedin, pressansvarig på Göteborgs City Airport.

Moderna flygplan
Fler destinationer och ett bättre ekonomiskt internationellt klimat gör att 2011 ser lovande ut för flygplatsen. Att det sedan fortfarande är en bit kvar till toppåret 2008 då 842 000 resenärer passerade Göteborgs City Airport är en annan sak. 2010 var siffran nere i 715 000 resenärer.

– Vi tänker ofta att det är svenska turister som flyger på semester med lågprisbolagen, men det är fler européer som flyger till Göteborg än svenskar som flyger från, säger Carl-Magnus Hedin.

Vilka negativa effekter finns då för göteborgarna i form av till exempel ökade utsläpp?

– Ryanair har de modernaste flygplanen som finns. Oftast är de inte mer än två år gamla och förorenar betydligt mindre än äldre flygplan. Vi gjorde en attitydundersökning hos de kringboende för några år sedan och då var de flesta positiva till oss. Sedan dess har jag inte hört att det varit någon diskussion om den frågan, säger Carl-Magnus Hedin.

”Belgrad det nya Berlin”
2011 har City Airport åtta nya destinationer, totalt nu 21 stycken. Gotlandsflyg har öppnat en året-runt-linje mellan Göteborg och Visby, men annars är det i huvudsak lågprisbolagen Ryanair och Wiss Air som trafikerar flygplatsen.

– En av de nya destinationerna som Wiss Air startar den 3 april är till Belgrad och den har vi stora förhoppningar om. Man brukar säga att Belgrad är det nya Berlin, med ett fantastiskt natt- och kulturliv.