Efterlängtat vårtecken. I veckan började de synas ute på stan, människor och maskiner som sopar upp vinterns grus från gator och cykelbanor. I år har de mindre än normalt att ta upp.

– Jag gissar att vi har lagt ut 12 000–15 000 ton stenflis i vinter, jämfört med mer än 30 000 ton en riktigt sträng vinter, säger Erika Åkerblom, planeringsledare på trafikkontoret.
Att det gått åt mindre stenflis än normalt, beror alltså på att vintern har varit mild. Men också på att förbudet mot att salta på Göteborgs gator togs bort hösten 2012.

Klart före påsk
– I och med att saltförbudet försvann, har vi kunnat komplettera med salt när det har varit läge. Men det är en balansgång, vi får inte salta så mycket att vi skadar till exempel gräsmattor i närheten, säger Erika Åkerblom.

Hon hoppas att alla cykelbanor och gator i centrala stan ska vara sopade redan före påskhelgen. I trafikkontorets avtal med entreprenörerna sägs att det arbetet ska vara klart 30 april.
För gatorna i övriga Göteborg är motsvarande deadline 31 maj, men även här kommer det att vara klart tidigare.

– När vi startar sopningen så tidigt, kan vi ju råka ut för bakslag med snö och frost. I så fall måste vi halkbekämpa, vi får inte tumma på säkerheten, säger Erika Åkerblom.

Silar gruset
– Vi var faktiskt ute och halkbekämpade i tisdags morse. Om det blir snö och minusgrader får vi flisa på igen – såvida det inte är små mängder snö, då saltar vi bort det.

Vad händer då med allt grus – stenflis – som sopas upp? Jo, det silas så att löv, glas och annat skräp försvinner. Sedan används flisen som fyllnadsmaterial vid byggen av till exempel bullervallar eller ridvägar.

– Vi kan inte lägga ut flisen nästa år igen, eftersom den samlar på sig så mycket föroreningar och partiklar. I så fall måste den tvättas – och det kostar för mycket.

98 mil gångbanor
Totalt finns i Göteborg ca 985 kilometer gångbanor, 475 kilometer cykelbanor och ca 1 400 kilometer kommunala vägar och gator.

När det gäller trottoaren är fastighetsägaren ansvarig för halkbekämpning och sopning., vare sig det är en villa eller en industrifastighet. Det ansvaret gäller gångbanor längs med hela tomtgränsen, eller 1,2 meter ut i körbanan där det inte finns någon gångbana.