Ska bli symbol och ikon för Göteborg. Den nya Hisingsbron ska vara en symbol för Göteborg, en ”ikonbro” som blir känd även utomlands. Det är ett av målen i den arkitekttävling som nu börjar med en kvalomgång. I prispotten finns 2,6 miljoner kronor.
– Vi söker team som med kreativ höjd som kan utforma Hisingsbron. Bron skall vara en symbol för Göteborg, såväl för dess historia som för framtiden, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.
Hoppas på många svar
Han är ordförande i den jury på nio personer som i höst ska utse ett vinnande förslag. Men först ska max fem team via en upphandling kvalificera sig för att få delta i tävlingen. De får 400.000 kronor vardera och vinnaren får sedan ytterligare 600.000 kronor.
Fram till den 16 maj kan team med arkitekter, konstruktörer och ljusdesigners lämna in referenser och referensprojekt för att kvala in till tävlingen.
– Vi hoppas på många svar, även utanför Sverige och Europa, säger Patrik Fridh, projektledare på trafikkontoret, som också sitter med i tävlingsjuryn.
– Men det är svårt att bedöma. Det här är trots allt en öppningsbar bro, kanske inte lika lockande som vanliga broar eller så är det väldigt lockande. Men lyftdelen kräver en svår teknik. Vi vet inte riktigt hur många ute i världen som är kunniga på det området, säger Patrik Fridh.
Ska spela viktig roll i 400-årsjubileet
I juni utses de team som går vidare i tävlingen. Dessa ska lämna in sina tävlingsbidrag senast i oktober. Och sedan juryn valt ut ett vinnande förslag ska det presenteras i slutet av året.
Nya Hisingsbron ska byggas strax öster om Göta älvbron och bli 13 meter hög, jämfört med Göta älvbrons 19 meter. Det kommer att ta ungefär fem år att bygga bron, som ska stå klar senast 2020. Året därpå firar Göteborg 400-årsjubileum och den nya bron är tänkt att spela en viktig roll i jubileet.
Hisingsbron ska inte bara rymma biltrafik, utan ha dubbelriktade gång- och cykelbanor på båda sidor av bron och körfält för buss och spårvagnar i mitten.
– När vi utformar Hisingsbron måste vi utgå ifrån att den är en viktig länk i Göteborgs trafiksystem. Med en livslängd på 100 år måste den vara utvecklingsbar och fungera väl både för dagens och framtidens trafikslag, säger Patrik Fridh.
Göta älvbron kommer att rivas
I början, runt 2020, kommer minst 80 000 kollektivtrafikresenärer, 3 000 cyklister, 5 000 fotgängare och 30 000 bilister att ta sig över bron under ett dygn.
Och det kommer inte att finnas två parallella broar särskilt länge.
– Så snart Hisingsbron är färdigbyggd och vi kan föra över trafiken, kommer vi att börja riva Göta älvbron, säger Patrik Fridh.