Snart dags för Styr & Ställ. Om ett par veckor dyker ett efterlängtat vårtecken upp på stadens gator – de blå cyklarna. Inför årets säsong byggs fler stationer och lånecyklar blir fler. Totalt kommer 720 cyklar att ställas ut, fördelade på 60 stationer.

– Söndagen den 1 april ställs cyklarna på plats, nyservade och rena, säger Eva Eriksson på trafikkontoret.

Göteborgs lånecykelsystem går in på sin tredje säsong. Cyklarna är populära bland göteborgare och besökare – förra året gjordes mer än 172.000 lån.

Totalt 60 stationer
– Det har varit en formidabel succé. Cyklarna används allra mest i områden där många människor passerar, till exempel kring centralstationen, säger Eva Eriksson.

Den stora målgruppen är kollektivtrafikresenärer och studenter. Därför placeras stationerna i närheten av hållplatser, skolor och universitet. Det ska vara ungefär 300 meter mellan stationerna.

I år kommer 60 stationer att finnas utplacerade i centrala Göteborg, vilket är åtta fler än förra säsongen. Stationerna kommer att byggs successivt under våren. Området kring centralstationen har förstärkts med en station vid Åkareplatsen, bakom nya posthotellet. Lite längre österut, vid postterminalen på Kruthusgatan, placeras ytterligare en station.

Änggårdsplatsen, Sahlgrenska norra, Medicinaregatan och Wavrinskys plats är ett nytt stråk där lånecyklar kan hämtas och lämnas. Det blir också en ny station vid hållplatsen Rosenlund.

Finns önskemål om stationer på Hisingen
– Tanken är att man ska kunna komma med båten, byta till en cykel och fortsätta resan på tramporna, säger Eva Eriksson.

Nästa år fortsätter systemet att byggas ut. Fortfarande är det centrala delar av stan som är aktuella, behovet av att låna cyklar minskar ju längre ut från stadskärnan man kommer. Det finns önskemål om stationer på Hisingen, men det är oklart när den önskan kan uppfyllas.

– Det uppdrag som finns nu omfattar inte några stationer på Hisingen eftersom vi vill ha ett fungerande system i centrala staden. För ett lånecykelsystem på andra sidan Älven måste det göras en ny upphandling, och vi har inte fått det uppdaget, säger Eva Eriksson.