En spark i baken. Det var vad Rebecka Markovic sade sig behöva för att börja cykla eller gå i stället för att åka bil. En spark i baken var också vad hon fick – av fotbollsspelaren Teddy Lucic – som ett led i trafikkontorets kampanj Nya vägvanor.

− Jag tror det kan hjälpa i alla fall en liten bit på vägen, säger Rebecka Markovic, glad och något överraskad efter att på onsdagens morgon ha fått en spark i baken av Teddy Lucic.

Närmare tusen ursäkter inskickade

De senaste veckorna har trafikkontoret jobbat med att lösa göteborgarnas dåliga ursäkter för att välja bilen framför cykeln. Närmare 1.000 ursäkter har skickats in och ett 70-tal av dem är redan lösta. Målet är att inom en vecka ha hittat lösningen på sammanlagt 100 dåliga ursäkter.

Rebecka Markovic blev nummer 75 i listan, efter att ha skrivit och berättat att hennes val oftast beror på lathet och ”om ni ger mig en spark därbak kanske jag kan komma i rullning”.

Teddy Lucic fick göra hembesök

Sagt och gjort, Elfsborgsspelaren Teddy Lucic kallades in för ett hembesök. Allt för att få Rebecka Markovic att sluta med sina dåliga ursäkter och skippa bilen lite oftare.

− I de flesta fall tror jag att det handlar om lathet att folk inte cyklar eller går. Det är bra att frågan uppmärksammas. Själv åker jag oftast bil till jobbet, som ligger ungefär 20 minuters gångväg bort, säger hon.

Pågår till den 19 maj

Andra lösningar på de dåliga ursäkter som skickats in till Göteborgs Stads trafikkontor är till exempel medvindströjan och hela-dagen-hjälmen med frisyren på utsidan.

Till och med den 19 maj finns det fortfarande möjlighet att skicka in sina dåliga ursäkter.