Bergslagsbanan fyller 125 år. Det firas på lördag med ett jubileumståg som går tur och retur Göteborg-Åmål. Även allmänheten har möjlighet att åka med på banan som haft stor betydelse för Göteborgs utveckling som hamnstad.

– Ånglok både hörs och syns – när de startar går det kårar längs ryggraden. Loken utstrålar enorm kraft, det är otroligt pampigt, säger Morrgan Claesson, ordförande i BJ, Bergslagens Järnvägssällskap som tillsammans med JÅÅJ, Järnvägssällskapet Åmål Årjängs Järnväg, tagit initiativ till firandet.

Gamla tankar ännu aktuella

Under jubileumsdagen förbrukas omkring tolv ton stenkol och 76.000 liter vatten i form av ånga.

Bergslagens Järnvägs aktiebolag var ett mycket framgångsrikt privat bolag, både tekniskt och ekonomiskt. Göteborgs stad ägde de flesta av aktierna fram till 1947. Då tog staten över efter hårda förhandlingar.

– Bergslagsbanan harbetytt oerhört mycket för Göteborg som hamnstad. Vi har varit beroende av att få ned gods för vidare export, säger Leif Blomqvist, ordförande i trafiknämnden, och en av dem som håller tal på Göteborgs station innan ångloken tuffar iväg på lördagsmorgonen.

Han tycker det är slående hur aktuella de tankar man hade för 125 år sedan är idag.

Allmänheten får åka med

– Järnvägen har definitivt inte spelat ut sin roll. En av de större satsningarna inom infrastrukturen i regionen är ett dubbelspår till Trollhättan.

Även allmänheten har möjlighet att åka med jubileumståget.

Tåget avgår från Göteborgs centralstation, spår 8, klockan 9.30. Det blir längre uppehåll i Älvängen, Nygård, Trollhättan, Brålanda och Mellerud innan tåget anländer till Åmål.

Information om biljettpriser med mera finns på länken nedan.