Göteborgs nya lånecyklar har lånats 5.243 gånger sedan premiären 10 augusti. 820 årskort och 606 tredagarskort har lösts under samma tid. "Jättebra siffror, nu kan vi sätta djärva mål till nästa säsong", säger Carin Kling, informatör på trafikkontoret.

Det är trafikkontoret som har hållit i upphandlingen och beställt lånecyklarna från företaget JC Decaux som sköter hela systemet.

Tas in för vintern siste oktober

– JC Decaux tycker att intresset i samband med lanseringen och därefter har varit mycket bra, jämfört med andra städer där de har sina cyklar, säger Carin Kling.

Något mål för första säsongen hade trafikkontoret inte satt upp, eftersom den blir kortare än tre månader. Först när man summerat den första säsongen ska nya mål sättas upp.

Siste oktober tas cyklarna in för vintern, för så har trafikkontoret beställt tjänsten.

3784.jpg
Kommer ut 1 april igen

– Inte för att vädret i Göteborg är så dåligt att man inte kan cykla alls, men vinterväglaget är ju inte det bästa och vi tror inte att den här typen av tjänster används så mycket då, säger Carin Kling.

– Men om det blir efterfrågan även på vintern, får vi se över säsongen. Vi gör ju årliga undersökningar bland cyklisterna.

Den 1 april nästa år släpps cyklarna ut igen. Och då ska de förhoppningsvis kunna lånas av företag som har ett kort för flera anställda. Idag är varje kort personligt.

– Jättemånga företag har hört av sig och vill samarbeta inför nästa år. Det är superroligt för det innebär att de här siffrorna kommer att skjuta i höjden, säger Carina Herly, marknadschef på JC Decaux.

Missnöje med krångliga terminaler

Enligt henne har företagets kundtjänst inte fått några större klagomål på cyklarna och terminalerna, mer än att göteborgarna vill ha fler stationer än de 20 som finns idag.

– Vi kommer att bygga ut till 40 stationer, men jag kan inte säga när det blir klart.

Carin Kling påpekar dock ett missnöje:

– Terminalerna är inte optimalt användarvänligt utformade för den som går förbi på gatan och direkt vill låna en cykel, där behöver informationen i displayerna bli bättre, säger Carin Kling.

”Alla tips är välkomna”

Carina Herly på JC Decaux påpekar att det inte är något tekniskt hinder för att direkt börja använda tjänsten på gatan, man måste alltså inte registrera sig på webben först.

– Det här är en kommunkativ fråga. Det finns alltid olika åsikter om hur man bäst ska lära sig att göra något nytt, men vi har fått in de synpunkterna och tittar på det. Alla tips är välkomna, säger Carina Herly.

I insändare i tidningar har några klagat på att cyklarna är svåra att få loss från ställen.

Kräver 2500 kronor på kontot

– Det vill jag nog påstå är ett rykte, kanske efter att någon enstaka person haft problem. I alla fall har vår kundtjänst inte fått många sådana ärenden, säger Carina Herly.

Det har också kommit reaktioner på att man måste ha minst 2.500 kronor på sitt betalkort när man ska låna en cykel. JC Decaux reserverar nämligen 2.500 kronor på kortet – ifall man inte lämnar tillbaks cykeln.

– De pengarna dras först om cykeln inte återlämnas. Men det stämmer att man inte kan använda tjänsten om man har mindre pengar än så på sitt kort, säger Carina Herly.