Under en lång tid har bussbranschen i hela Sverige haft stora problem med att rekrytera bussförare och Göteborgs Spårvägar har länge lobbat för att få till stånd en bussförarutbildning i Göteborg. Nu blir det äntligen av efter att Skolverket i mitten av maj tog beslut om att satsa pengar på en yrkesutbildning till bussförare i Göteborg.

Det var Göteborgs stad som fick ta emot pengarna och nyligen beslutade om att uppdraget ska ligga på vuxenutbildningen vid Bräckegymnasiet.

– Under 15 veckor i höst kommer 24 elever att utbildas här hos oss. Förutom att lära sig teknik och trafikregler kommer fokus att ligga på hur man kör resenärer tryggt och säkert med buss. De kommer också under en stor del av tiden att tränas i kundservice och yrkesetik säger Tommy Emanuelsson, rektor på Bräckegymnasiet.

Vill ha fler kvinnliga bussförare

På Göteborgs Spårvägar har man en lång erfarenhet av att både rekrytera och att utbilda bussförare.

– Att vara förare är så mycket mer än att bara köra buss. Man måste vara serviceinriktad, tycka om att arbeta med människor, vara tålmodig och vänlig. En utbildning där man rekryterar utifrån dessa egenskaper och dessutom utvecklar dem är naturligtvis mycket välkommet fortsätter Pierre Modini, som ser fram emot många kvinnliga sökande och ett gott samarbete med Bräckegymnasiet.

Fotnot:
För den som vill söka den nya bussförarutbildningen finns mer information på Bräckegymnasiets hemsida (se länk nedan).