Får heldag på Liseberg. Klass 5 A på Brunnsboskolan är segrarna i årets upplaga av På egna ben, tävlingen där det gäller att ta sig själv till skolan, utan bil. Klassen gick, cyklade eller åkte kollektivt 958 kilometer, vilket sparade in 163 kilo koldioxid.

Vinnarna fick ta emot sina priser i förra veckan. Klassen kan nu se fram emot en heldag på Liseberg, med entré och åkpass betalda. Och de får behålla den ståtliga vandringspokal i ett helt år.

Andra priset går till klass 6-7 A på Kungsladugårdsskolan och tredjepriset till 6 A på Trollängsskolan, som alla vinner biobiljetter.

Gått 1,6 varv runt jorden

I år deltog 1.931 elever i Göteborg i tävlingen, som arrangerades av trafikkontoret i Göteborg för sjätte gången.

Tillsammans har de gått, cyklat eller åkt buss eller spårvagn 63.484 km under de fem tävlingsveckorna, vilket motsvarar nästan 1,6 varv runt jorden. Och sammanlagt har de sparat in 10,8 ton koldioxid, jämfört med om de hade åkt bil istället.

Förutom eleverna i Göteborg deltog cirka 400 i Härryda och Mölndal, vilket gjorde att sammanlagt 2.300 elever var med i På egna ben. Det är något färre än 2010, då 2.600 deltog.

– Fast i år var klasserna överlag duktigare med att fullfölja hela utmaningen från start till mål, säger Sara Hellgren, projektledare på trafikkontoret.