Spårvägens nyinstiftade pris mot skadegörelse och klotter går till eleverna på Buråsskolan i Krokslätt. De får dela på 20.000 kronor för sitt engagerade och uthålliga arbete mot skadegörelse på skolan. Vaktmästaren på Backegårdsskolan Bilko Kacar får också ett särskilt hedersomnämnande för att han är en närvarande och ansvarstagande vuxen som skapar trygga förhållanden för elever och lärare.

Spårvägens pris är tänkt som en uppmuntran för ungdomars insatser i arbetet mot skadegörelse och klotter och/eller insatser med prov på civilkurage.

Pengar och diplom

– Det är ett nytt pris som vi delar ut för första gången i år. Göteborgs Spårvägar drabbas rätt mycket av klotter och skadegörelse på framför allt spårvagnarna så vi vill skapa lite uppmärksamhet kring skadegörelse och göra nåt positivt för dem som jobbar aktivt för att motverka den, säger Agneta Alfredsson, informationsansvarig på Göteborgs Spårvägar.

Spårvägens styrelse beslutade i maj att instifta det nya priset. Årets pristagare får 20.000 kronor och ett diplom.

Överskott från hittegodset

– Hittegodsavdelningen får in mycket borttappade saker och de som inte avhämtas säljs en gång om året vilket ger ett överskott på ungefär 10.000 kronor. Det är ju bra att använda dessa pengar på ett positivt sätt, och så lägger företaget till en slant också,

En nomineringskommittée inom Trygg och Vacker stad har gått igenom de förslag som kommit in och sedan har juryn som bestått av representanter från Ungdomsfullmäktige och från Spårvägens styrelse utsett vinnarna.

Ett föredöme för andra skolor

”Buråsskolans elevers uthållighet i arbetet har gett resultat och vi vill inte bara belöna och uppmuntra Buråsskolans elever med Spårvägens pris mot skadegörelse 2003 utan också på så sätt framhålla dem och deras arbete som föredöme för andra skolor” säger juryn bland annat i sin motivering.

– De är eleverna som är värda priset, för att de har förvaltat den goda miljö som vi fått här efter ommålningen 2001. Skolan såg väldigt illa ut hösten 2000, då vi hade ett gäng klottrare som vi kunde ringa in, säger biträdande rektor Lars Eric Rahm på Buråsskolan.

– Vad eleverna ska använda pengarna till vill vi att de ska avgöra själva, det här ska bli en guldkant för dem.

Juryn kommer att dela ut priset onsdagen den 19 november på Buråsskolans skolgård.