Carl-Einar Häckner mottog på torsdagen Spårvägens kulturpris mitt på Drottningtorget. Förutom stipendiet på 10.000 kronor, sitt namn på en ny spårvagn och en bit räls att ha i bokhyllan fick han själv sätta sig bakom en joystick och köra spårvagn.

– Det var helt underbart att få köra själv. Samtidigt förstår jag nu att det inte är helt enkelt att vara spårvagnsförare, sa Carl-Einar Häckner, efter att tvingats bromsa in hårt några gånger.

Vid Drottningtorget väntade ett sjuttiotal vänner, politiker och nyfikna göteborgare på att få hylla Carl-Einar Häckner.

Trollade bort en spårvagn…

Göteborgs spårvägars styrelseordförande, Lena Malm, höll tal till pristagaren där hon uppmärksammade hur älskad och omtyckt Carl-Einar Häckner är av göteborgarna, gudmor Lidija Miletic döpte vagnen och Carl Einar Häckner själv höll ett uppskattat tacktal och passade på att trolla bort en spårvagn.

– Spårvagnar symboliserar någonting som är fint. De skapar gemenskap mellan människor, farten är lagom och man kan titta på folk eller ut genom fönstret, sa Carl-Einar Häckner.

”Det var på tiden”

Att låna ut sitt namn till en spårvagn har han inte några som helst problem med, snarare tvärt om.

– Ska jag vara helt ärlig så har flera av mina vänner sagt att det var på tiden att jag fick priset, säger Carl-Einar Häckner.