Chalmerstunneln som gör det möjligt för spårvagnarna att köra från Korsvägen till Chalmers på fem minuter invigdes på torsdagen. På söndag börjar spårvagnarna rulla genom tunneln. Då blir det också öppet hus och gratis spårvagnsåkande för göteborgarna.

Det var Göran Johansson, kommunstyrelsens ordförande, som invigde Chalmerstunneln inför trafikstarten på det nya Kringennätet på söndag. För snart ett och ett halvt år sedan startade arbetet med att bygga spårvägstunneln mellan Södra Vägen och Chalmers.

Första etappen

Kringens första etapp, som nu är klar, går från Korsvägen genom Chalmerstunneln och förbi Sahlgrenska nedför Annedalsmotet. Två spårvagnslinjer kör genom tunneln; 6:an och 8:an. Innan tunneln fanns tog det minst 15 minuter att åka mellan Korsvägen och Chalmers. Nu kapas restiden med tio minuter. Vid Sahlgrenska byter linje 6 namn till linje 2, och fortsätter Annedalsmotet ner mot Järntorget och vidare in mot stan.

Spårvagnsorientering

Söndagen 10 februari invigs alltså Kringens första etapp. Då är det gratis över hela stan att åka spårvagn, så passa på även du som vanligen tar bilen (observera att det gäller enbart spårvagnar, inte bussar). Västtrafik som förser göteborgarna med kollektivtrafik anordnar en spårvagnsorientering för alla resenärer. Tävlingen går ut på att alla verkligen ska lära känna både nya Kringen och alla andra nyheter inom spårvägsnätet. Mellan klockan 11 och 15 kan alla som vill, genom att åka kors och tvärs, lära sig finesserna i det nya linjenätet.

4BE2.jpg
– Vi på Västtrafik hoppas verkligen att dessa nyheter i kollektivtrafiken kommer att få fler att ta vagnen istället för bilen, säger Susanne Petersson, marknadsavdelningen.

Nya linjer: tian och elvan

Det är inte bara Kringens första etapp som öppnas den här dagen. Två helt nya linjer ser dagens ljus. 10:an som går mellan Angered och Guldheden, och 11:an som går mellan Bergsjön och Saltholmen. Nästan alla befintliga linjer påverkas dessutom av nyheterna på söndag. Det blir lättare att ta sig fram med fler linjer att välja på och med fler platser att byta på. Resorna blir snabbare och effektivare genom fler direktlinjer som binder samman de olika stadsdelarna i Göteborg.

Ta tvåan till Kortedala

– Du som bor i Angered får en direkt förbindelse med de östra stadsdelarna, i och med 10:an som passerar Redbergsplatsen på sin väg till Guldheden.
Med linje 8, som förlängs till Tynnered och går via Chalmerstunneln, får både Angeredsborna och Frölundaborna direktförbindelse till Korsvägen, säger Susanne Petersson på Västtrafik.

– Vi kan också tipsa om ett nytt sätt att åka 6:an till Kortedala: ”Ta 2:an!” 2:an går från centrala Hisingen direkt till både Sahlgrenska och Järntorget. Vid Sahlgrenska byter 2:an namn till 6:an.

Minskat tryck på Brunnsparken

7A2C.jpg
Kringen innebär inte bara snabbare och effektivare resvägar för resenärerna totalt i Göteborg. Fullt utbyggd kommer den att minska trycket på Brunnsparken. På det får vi vänta i fyra år, till 2006. Länken från Järntorget via Stora Badhusgatan/Skeppsbron kan inte byggas förrän Götatunneln är klar. Men redan i vår startar utbyggnaden av nästa länk i Kringen. Den går från Folkungabroarna, via Skånegatan och fram till Korsvägen.

Andra nyheter i framtiden är nya stombusslinjer på flera platser i stan, en bussring för att knyta ihop Norra och Södra Älvstranden och 40 nya spårvagnar.

Läs mer om Kringen, bland annat dess historia som börjar på 1960-talet och hur trycket på Brunnsparken ska minska, i pappersupplagan av Vårt Göteborg som utkommer lördag 9 februari.
(Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Göteborgs kommun)