Nya bostäder med fokus på cykling. Cykelservicerum, cykelpool och lastcykelparkering. Det är bara några av åtgärderna som planeras för det nya bostadsområdet Kallebäcks terrasser som snart börjar byggas. Men redan på lördag blir det en mängd aktiviteter för hållbart resande när mötesplatsen Mitt i Kallebäck invigs för säsongen.

De närmsta åren kommer Kallebäck att få en mängd nya bostäder inom ramen för Göteborgs Stads satsning Bostad 2021. För att främja en hållbart resande får de byggföretag som medverkar i Bostad 2021ett erbjudande av Göteborgs Stad.

‒ Om de satsar på mobilitetsåtgärder, alltså aktiviteter som främjar hållbart resande, som cykling och kollektivtrafik, sänker vi antalet p-platser som de annars förväntas bygga och underhålla, David Backelin, projektledare för hållbar mobilitet på trafikkontoret.

Ett av byggföretagen som nappat på det erbjudandet är Wallenstam. I det planerade området Kallebäcks terrasser kommer de erbjuda boende och verksamma i området tjugo olika mobilitetsåtgärder. De är bland annat kostnadsfri tillgång till cykelpool med specialcyklar som elcyklar, cykelkärror och hopfällbara cyklar. Det kommer även finnas cykelservicerum och alla nyinflyttade kommer att få ett startpaket som ska uppmuntra till att man förflytta sig till fots, på cykel, kollektivt eller med poolbil.

Våren invigs med cykling
Men redan i morgon sätts cykeln i fokus i Kallebäck när mötesplatsen Mitt i Kallebäck invigs för säsongen. Det blir premiär för en helt ny pumptrackbana och det blir minirace med Göteborgsgirot samt Göteborgsvarvet. Man kan även få hjälp att laga sin cykel, testa elcykel, flakcykel, segway, pimpa cykeln vårfin och guidas av experter vid pumptrackbanan.

Trafikkontoret och Västtrafik kommer att finnas på plast och bjuda på en virtuell åktur med den nya linbanan och informera om allt som rör cykling.

‒ Vi vill gärna ta tillfället att möta de som bor i området och ha ett samtal om cykling. För oss är det en chans att både samla in synpunkter och ge en möjlighet att svara på de enskilda och individuella frågor som göteborgare har om cykling i staden, säger Malin Månsson på trafikkontoret.

Hon arbetar med hållbar transport med fokus på cykling och kommer vara på plats i Kallebäck under lördagen.