Torslandaborna kör mest bil av alla göteborgare. Särskilt när det handlar om korta resor. För att få fler att välja cykeln i stället ordnas på söndag en cykeldag på Torslanda torg. Cykelservice, trafikövningar och clowner är något av det som står på programmet.

Cykeldagen är ett led i det pågående pilotprojektet Väg 155, som syftar till att lösa den trafikpropp av dålig framkomlighet som råder på vägen. Trafikkontoret, som arrangerar cykeldagen tillsammans med SDF Torslanda, vill slå ett slag för ökad cykling i stadsdelen.

− Torslandabor har störst andel bilar per hushåll av alla stadsdelar i Göteborg. De gör väldigt många korta resor med bil, även sådana som lämpar sig väl för cykel, säger Anna-Karin Wikman, som är projektledare på trafikkontoret.

Små och stora cyklar

Framför allt riktar sig cykeldagen till barn och barnfamiljer. Lika mycket som det handlar om att tänka på miljön, handlar det om hälsa och säkerhet.

− Barn behöver röra på sig mer och träna på att röra sig i trafiken tillsammans med sina föräldrar. På cykeldagen kan man göra olika trafikövningar, men också prova att cykla på riktigt stora och riktigt små cyklar, säger Anna-Karin Wikman.

Under cykeldagen i Torslanda ges även tips på mysiga cyketurer, möjligheten att få gratis cykelservice, tipspromenad och annan underhållning.

Fotnot:
Torslandas cykeldag äger rum söndagen den 17 maj på Torslanda torg klockan 10-15.