Nu tar trafikkontoret 15 fotografer till hjälp för att få fler att cykla. Fotoutställningen "Cykelminnen genom en kameralins" ska inspirera bekväma bilister till att återupptäcka sin gamla tvåhjuliga trotjänare.

Utställningen visas under en vecka på Gustaf Adolfs torg och invigs fredagen den 29 maj.

– Det här ligger i linje med den cykelkampanj vi precis dragit igång. Där riktar vi oss till alla som cyklade när de var barn och studenter, men som nu har fastnat i bilen av olika skäl, säger Eva Rhodin, projektledare på trafikkontoret.

Tydlig målgrupp

Trafikkontoret har i flera år jobbat hårt med att öka andelen cyklister i staden, för att minska miljöpåverkan och förbättra folkhälsan. Men det här är första gången som man vänder sig till en tydlig målgrupp med en kampanj.

I fotoutställningen har 15 västsvenska fotografer fått dela med sig av sina cykelminnen, som är av väldigt varierat slag.

– Cykling kan vara lustfylld lek för en människa och blodigt allvar för en annan, och det känns som om utställningen lyckas fånga detta, säger fotografen Christer Hedberg.

Hans fotografi gestaltar ett cykelbuds sista dag på jobbet. Christer har under en längre tid fotat cykelfolket i Göteborg och har själv ställt upp i flera utmanande cykellopp i Sverige och övriga Europa.

Kanske på kulturkalaset

Göteborgarna har nu en dryg vecka på sig för att ta del av alla fina bilder.

– Men delar av utställningen kommer kanske att visas på kulturkalaset i höst och den dyker säkert upp på fler ställen i staden framöver, säger Eva Rhodin.

Fotnot:
Fotoutställningen finns på plats i åtta dagar (29 maj – 5 juni) och är gratis. Fotografierna visas på canvasdukar i måtten 120×240 centimeter. På vernissagedagen fredagen den 29 maj kommer de flesta fotografer att vara närvarande. Invigningen hålls kl. 16.00 på Gustaf Adolfs torg.