Samla poäng genom att gå eller cykla till och från skolan. Det är uppgiften i försöksprojektet ”På egna ben”. Sedan tidigare finns det liknande utmaningar för Göteborgs vuxna. Den här gången är det skolelevernas tur att prova på.

För flera år sedan startade trafikkontoret den första cykelutmaningen för vuxna. Verksamheten föll väl ut, växte och drivs i dag i privat regi.

Som ett led i trafikkontorets arbete med att förbättra barns hälsa, miljö och trafiksäkerhet vill man nu testa en utmaning för barn. Starten sker under den pågående cykelveckan.

Vinner priser tillsammans i klassen

– Vi börjar med 27 klasser på fyra skolor. Blir det lyckat kommer vi erbjuda ännu fler skolor att delta nästa år och 2008 kanske alla skolor kan vara med, säger Camilla Henriksson, som är trafikpedagog på trafikkontoret.

De skolor som deltar i första omgången är Skutehagen i Torslanda, Kärrdalsskolan i Lundby, Brandströmska skolan i Gamlestaden och Kärralundsskolan i Örgryte.

– De får samla poäng i klassen och kan sedan vinna priser tillsammans. Poäng får man om man går 500 meter eller cyklar en kilometer, säger Camilla Henriksson och fortsätter:

– Till exempel kan man be sina föräldrar att bli avsläppt lite längre bort från skolan än vanligt eller hoppa av en hållplats tidigare om man åker buss.

Färre bilresor är målet

Dessutom får eleverna extrapoäng om de lyckas motivera föräldrar, syskon eller lärare att också ta sig till jobb eller skola till fots eller på cykel.

– Syftet med utmaningen är att öka andelen gång och cykel på bekostnad av bilresorna.

Inte minst barnens hälsa är viktig i sammanhanget. En allt mer stillasittande livsstil gör att det har blivit än mer betydelsefullt att uppmuntra barnen att gå eller cykla till skolan.

”På egna ben” pågår under maj månad och avslutas i början av juni. Projektets upptakt äger rum på trafikkontorets cykeldag i Slottsskogen på lördag den 29 april.