Identitet och status viktigt. Vardagsmotion, ekonomi, tid och frihet är viktiga faktorer för de medelålders män i Göteborg som väljer att cykla till och från och jobbet. För att inte tala om statusen det ger att identifieras av omgivningen som ”cyklist”. Miljöargumenten hamnar mer i skymundan.
Det är trafikkontoret som har djupintervjuat 22 män i åldern 30-49 år, alla har relativt nyligen börjat cykla kontinuerligt och är boende i Billdal, Lundby, Majorna, Masthugget och Örgryte.
– Vi har ett politiskt uppdrag att öka cyklandet i stan, inte minst nu i samband med att trängselskatterna införs, och då har vi sett att medelålders män, inte minst i de stadsdelarna, är en grupp som har stor potential att öka sitt cyklande, säger Eva Eriksson på trafikkontoret.
”Medelålders män i lycra”
Djupintervjuerna gav en mängd intressanta, och ofta befriande humoristiska, svar som tyder på viss självinsikt. Såsom: ”I min ålder är många prylgalna, heta och de vill imponera. Det är fler som har en för dyr cykel i förhållande till hur mycket de cyklar än tvärtom. Fåfänga. Det är en trend i hela Västsverige med alla dessa medelålders män som börjar cykla (Middle Aged Men In Lycra, så kallade MAMIL)”.
Eller som en annan intervjuad motiverade sitt cyklande: ”Jag har ambitionen att träna mer än jag gör och när jag då kan röra på mig till och från arbetet och göra det lika snabbt som jag åker spårvagn är det bra. Då handlar det om att ha vanor. Och jag mår bättre om jag cyklat en hel månad utan att ha tagit spårvagn en dag då kan jag vara stolt och kan må bra av det”.
Tre typer av cyklister
Genom intervjuerna kunde man till slut urskilja tre olika ”arketyper”: Ur och skur-cyklisten, Den cykelintresserade och Stilaren.
Ur och skur-cyklisten cyklar i alla väder, för sakens och utmaningens skull. Han gillar och ser en prestige i att mötas av kommentarer som ”Du är inte klok, kan man verkligen cykla i det här vädret?”.
Den cykelintresserade är mer tekniknörd och tycker det är viktigt med rätt cykel och kläder. Han har flera cyklar för olika ändamål men använder gärna enväxlad cykel med fast nav, så kallad fixed gear, och tar ofta med cykeln och förvarar den inomhus på arbetet.
Stilaren har hakat på hälso- och samhällsansvarstrenden och tycker att det skickar fel signaler att åka stor, bränsleslukande stadsjeep. Valet att cykla är en del i hans identitet och visar att han har en hälsosam livsstil, och då är de rätta kläderna och tillbehören (fler än han egentligen behöver) viktiga. Tyvärr är stilaren ganska känslig, så om han inte upplever att det är optimalt praktiskt att cykla kan han sluta och välja att åka bil i stället.
Vill slippa många stopp
Men oavsett vilka olika anledningar man kan ha för att verkligen sätta sig på hojen, finns det vissa gemensamma krav och önskemål som trafikkontoret nu tar till sig.
– De flesta talar mycket om vikten av flöde när man cyklar, att slippa stanna stup i kvarten för rött ljus till exempel. Det är ett önskemål som vi hoppas kunna tillmötesgå mer framöver, liksom efterfrågan på fler centrala cykelparkeringar. Över huvud taget är det i centrum som det måste bli cykelvänligare, de som pendlar utifrån tycker att det är okej utanför stan men att det är svårt att cykla i city, säger Eva Eriksson.
Att djupintervjua olika fokusgrupper om sitt cyklande är något trafikkontoret kommer att försöka fortsätta med.
– Staden satsar ungefär 50 miljoner kronor varje år på att bygga och underhålla cykelbanor och då är det viktigt att vi stämmer av med cyklisterna om vi satsar på rätt saker, jämfört med deras önskemål, säger Eva Eriksson.