Trafikkontoret vill ge positiv feedback. På tisdag 18 juni och onsdag 19 juni befinner sig trafikkontoret på Vasagatan för att uppmuntra alla som väljer att ta cykeln. En portal som påminner om trängselskattens betalstationer finns på plats – men i stället för att betala får cyklisterna något ätbart att smaska på.

− Vi vill ge lite positiv feedback till folk som cyklar. Det finns så många fördelar med cykeln. Den tar mindre plats än vad bilar gör, släpper inte ut något farligt och att cykla är dessutom bra för hälsan, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator på trafikkontoret.

Delar ut cykelkartor och nåt att tugga på
Portalen, som fått namnet Cykeluppskattningen, är placerad på Vasagatan mellan klockan sju på morgonen och sex på kvällen den 18 och 19 juni. Beroende på vilken tid man passerar får man olika saker att äta, frukost eller frukt. Dessutom delas cykelkartor ut.

Allt är ett led i trafikkontorets pågående arbete med att uppmuntra göteborgarna att cykla.

− Vårt uppdrag från politikerna är att fördubbla cyklandet i staden. Vi får många förslag och synpunkter från göteborgarna och vill hålla den dialogen i gång, säger Eva Eriksson.

Lekfullt utseende på portalen
En vanlig vardag passerar mellan 3.000 och 4.000 cyklister på Vasagatan.

− Vi hoppas på fint väder. Om det hällregnar är det inte lika många som väljer cykeln och inte heller så många som vill stanna för en pratstund, säger Eva Eriksson.

Att portalen på Vasagatan till utseendet liknar en betalstation är tänkt som en rolig grej.

− Vi vill uppmärksamma cyklisterna och visa vår uppskattning på ett lekfullt sätt. Det handlar inte om att skapa en diskussion om trängselskatten eller något sådant, säger Eva Eriksson.