Det finns många ursäkter för att inte cykla: punka, tappat nyckeln, hinner inte, förstör frisyren, ful cykel. Nu tar trafikkontoret itu med allihop, med glimten i ögat. Och hela våren blir det cykelaktiviteter i stadsdelarna, bland annat fri service.

Göteborgs Stads vårkampanj för att få fler att välja cykeln före bilen är numera ett pålitligt vårtecken.

Ska svara på 100 dåliga ursäkter

I år inbjuds alla icke-cyklister att skicka in sin dåliga ursäkt på webben. Sedan får man ett motförslag, som kan ge lust och ork att ta klivet från bilen till cykeln – eller bara ett garv.

– Vi har sagt att vi ska svara på 100 utvalda ursäkter, på ett kul och lite skruvat sätt, säger Anna-Karin Wikman, projektledare på trafikkontoret.

Ursäkten ”har ingen cykel” är svår att komma runt.

– Tyvärr kan vi inte dela ut cyklar till alla behövande, så där skickar vi en gör-det-själv-manual, säger Anna-Karin Wikman.

Afroperuk på hjälmen löser frisyrdilemma…

Hon hoppas att alla fattar att den är på skämt, för där uppmanas man att sätta ihop cykeldelarna med tejp…

46EE.jpg
En man i Majorna som skyller på tidsbrist har redan fått en magisk klocka som går en timme för tidigt, vilket ger honom gott om att tid att ta cykeln.

En annan man är orolig för att förstöra sin frisyr. Lösningen är en hjälm med afroperuk, den ger ingen ful hjälmfrisyr eftersom frisyren sitter utanpå.

”Vi vill få fler att pröva cykeln”

En kvinna som inte vill komma svettig till jobbet erbjuds ett raggardusch-kit med deodorant, handduk och bortse. Andra motgrejer är punkterings-kit, energigodis och färgglada nyckelband för att hålla reda på cykelnyckeln.

Trafikkontoret vet ganska väl vad de cyklande göteborgarna tycker, och de flesta är ganska nöjda.

– Men vi vill få fler att pröva cykeln. Och för att sprida budskapet behövs lite roliga lösningar som i bästa fall skapar intresse så att många sprider länkar till vår kampanj till sina vänner, säger Anna-Karin Wikman.

Bjuder på gratis vårservice

”Ge oss din dåliga ursäkt” är bara en del i vårkampanjen. Liksom förra året erbjuder stadsdelsförvaltningarna olika aktiviteter, ibland mest för den egna personalen men oftast till allmänheten, till exempel en gratis vårservice på cykeln.

Här kan man också lära känna webbverktyget Cykelreseplaneraren som hjälper till att staka ut snabbaste eller enklaste cykelvägen i stan. Så småningom, när alla tekniska problem är lösta, ska den servicen kunna nås via mobiltelefonen.

– Vi för diskussioner med Mölndal och Partille om att de ska gå med i Cykelreseplaneraren, men det är inte klart ännu, säger Anna-Karin Wikman.

Förra året besöktes cykelaktiviteterna av cirka 1.000 personer och mer än 600 cyklar servades. I år hoppas man på ännu fler.

580.jpg

Foto: Matilda Karlsson

3386