Intresset bland världens kryssningsrederier att besöka Göteborg har ökat rejält på senare år som Vårt Göteborg tidigare berättat. Och kryssningssäsongen i Göteborgs Hamn tar nu fart på allvar. Redan på söndag kommer MSC Opera till Skandiahamnen med 1.700 passagerare ombord. På tisdag 29 april anlöper splitternya Aidabella.

– Det är roligt att fler kryssningsfartyg besöker Göteborg. Det ger staden intäkter via hamntaxor, gästnätter och spenderande turister, säger Åsa Burman, ansvarig för kryssning i Göteborgs Hamn.

13 av de 19 fartygen kommer att lägga till i Frihamnen och således vara lätta att se för göteborgarna. Sex fartyg är däremot för stora för att komma under Älvsborgsbron och får istället lägga till i Skandiahamnen. På tisdag välkomnas Aidabella bland annat av musiker från Göteborgsoperan.

Liseberg och Botan lockar mest

Några av de 25 fartyg som tidigare i år anmälde sin ankomst har ställt om sina rutter och hoppar över Göteborg. Bland dem finns världens största kryssningsfartyg Independence of the seas som nu istället går till Oslo.

Men Göteborgs Hamn räknar trots detta med ett bra kryssningsår med cirka 15.000 kryssningresenärer. Det som lockar dem mest är Liseberg, Avenyn, Masthuggskyrkan och Botaniska trädgården. En del väljer också att göra en längre utflykt som till Marstrands fästning eller Skärhamn.

För närmare information om fartygens ankomsttiden se Göteborgs Hamns webbplats under fliken ”Arrivals” (se länk nedan).

1452