Ny teknik på prov i Göteborg. Att ladda sin elbil genom att bara parkera den över en laddningsstation. Det kan låta som science fiction, men tekniken finns och har potential att bli kommersiellt gångbar. Nu blir tjänstemän inom Göteborgs Stad testpiloter för att hjälpa till att utveckla den trådlösa tekniken.

Laddning av batterier utan kablar, via elektromagnetiska fält. Det är en teknik som används för bland annat eltandborstar. Nu testas den även för elbilar, i ett projekt där förvaltningar inom Göteborgs Stad låter 14 av totalt cirka 160 elbilar få ny laddutrustning.

Test i sol och snö
Forskningsinstitutet Victoria Swedish ICT i Göteborg har tidigare testat trådlös laddning i laboratoriemiljö. Nu är tekniken mogen för att ta nästa steg, genom att testas av vanliga användare och i det svenska varierande vädret.

Totalt kommer 20 elbilar utrustas med den nya tekniken och användas i Göteborg, Stockholm och Uppsala. Försöket kommer att pågå under ett år, och användarna kommer att intervjuas om hur de tycker att tekniken fungerar.