Funkar också för Flexlinjen. Spara favoritresan, boka returresa med en knapp eller kolla enkelt hur många resor man har kvar. Färdtjänstens uppgraderade app gör resan enklare - och inte bara för dem som har färdtjänst. ”Man kan också boka resor med Flexlinjen, som ju är allmän kollektivtrafik, öppen för alla”, säger Daniel Svan, systemförvaltare på Färdtjänsten.

– Det är bara att öppna ett konto hos oss, ladda ner appen och boka sin flexresa. Man kan också söka efter närmaste mötesplats på Flexlinjen.

Slipper ringa
Färdtjänsten introducerade sin app för iPhone och Android-telefoner 2011 som ett pilotprojekt. Den fick positivt gensvar och nu kommer version 2 med flera nyheter:

Nu kan även ombud, till exempel föräldrar och barn, boka färdtjänstresor.

– Den anhörige skaffar också ett konto, som ombud. Barn som har föräldrar med färdtjänst, kan logga in på sitt konto och sköta resorna för båda föräldrarna, säger Daniel Svan.

Det blir också enkelt att se hur många resor man har kvar.

– Nu slipper man ringa till beställningscentralen och fråga hur många resor man har använt på sin årliga kvot, säger Daniel Svan.

Ser hjälpmedel
En önskan från användare i pilotprojektet var att kunna se mer information i appen, inte bara adresser, datum och klockslag för resan. Och så har det blivit.

– Nu kan man också se andra noteringar, till exempel om man begärt hjälp vid avresa eller ankomst och vilka hjälpmedel som är bokade, till exempel rollator.

Daniel Svan påminner att de nya digitala tjänsterna enbart är tilläggstjänster.

– Vi kommer aldrig att ta bort telefonbokningen. Men det finns en efterfrågan på att boka via app och då vill vi möta de önskemålen.

Visas på Seniormässan
Med tanke på att många av färdtjänstens resenärer är äldre personer, lär de digitala bokningarna inte bli dominerande.

– Vi hoppas att cirka fem procent av våra bokningar kan ske på det här sättet, alltså med app- eller internetbokning, säger Daniel Svan.

I veckan fick 8000 resenärer – alla som bokat mer än tio resor under 2014 – ett utskick om den nya appen. Den presenteras också i Göteborgs Stads monter på Seniormässan 10 – 12 mars på Svenska Mässan (läs mer om Seniormässan i artikeln som är länkad nedan).

Appen heter Mina resor och kan laddas ner på Appstore eller Google Play. Den som har svårt med synen, kan få appen uppläst för sig, via talsyntes.