”Ring och prata med oss!” Många som ringde för att beställa färdtjänst i våras berättade om ensamhet. Det fick serviceresor att starta en separat samtalslinje. Få har dock hittat den. Samtidigt blir ensamheten bara större ju längre pandemin pågår. ”En del har inte träffat någon på månader”, säger Marita Andersson på beställningscentralen.
Marita Andersson tar emot många samtal på Serviceresors beställningscentral.
Det var när resor med färdtjänst och flexlinje minskade med ungefär 50 procent under början av pandemin som serviceresor fick en idé om hur de skulle omfördela sina resurser på ett bra sätt.
− Eftersom många äldre sitter ensamma och har det jobbigt ville vi bidra. Så vi startade en samtalslinje dit du kan ringa och få en pratstund över fikat, säger Peter Norling, avdelningschef för serviceresor på trafikkontoret.
Det är dock inte så många som använt sig av samtalslinjen. Men att ensamheten och behovet av att prata är stort, det märker Marita Andersson som arbetar på beställningscentralen och tar emot bokningar för färdtjänst och flexlinje. Hon hamnar ofta i samtal som handlar om mycket mer än bara resor.
− Även i vanliga fall är kan våra kunder var ensamma men nu är det många som verkligen mår dåligt, säger hon.
Svår balansgång
Marita Andersson menar att det är en svår balansgång mellan att undvika smitta och behovet av kontakt med andra människor.
− Även ensamhet skapar ju psykisk och fysisk ohälsa. Bland de allra äldsta finns också en enorm tillit till myndigheter och man följer råd till punkt och prickar. Det är givetvis bra och så det ska vara, men ibland kanske det går att hitta en tredje väg.
Hon berättar om en kund som hon pratat med tidigare under dagen som inte varit ute på flera månader och inte stod ut längre.
− Hon beställde en resa till Frölunda Torg. Inte för att gå och handla utan för att sätta sig på en bänk utanför och titta på människor en stund. Sedan skulle hon åka hem.
”Jag märker hur oerhört uppskattat det är”
Tyvärr får Marita Andersson också samtal från äldre som inte längre orkar hålla sig till rekommendationerna.
− Då händer det att jag tipsar dem om att kanske åka och handla en annan tid när det inte är lika mycket folk i butiken. Det svårt att inte bli orolig när någon inte inser vad som står på spel, säger hon.
Marita Andersson lägger gärna de där extra minuterna och pratar en stund när hon har tid.
− Kan det hjälpa så gör jag gärna det och jag märker hur oerhört uppskattat det är, säger hon.