För drygt ett år införde trafikkontoret möjligheten att betala parkeringsavgifter via mobiltelefon. Hittills är det relativt få som utnyttjat betalningssättet. Utvecklingen går ändå helt enligt planerna.

En procent av trafikkontorets omsättning från parkeringsavgifter på gatumark betalas nu via mobiltelefon. Det innebär ungefär 180.000 kronor i oktober 2004. Och ansvarige Gustaf Grapengiesser är nöjd med de siffrorna.

­ Ja, eftersom det handlar om en redan mättad marknad tycker jag att det är bra, säger han.

Betalar bara för utnyttjad tid

I Göteborg har intresserade kunder två operatörer att välja på. Den som har ett abonnemang ringer ett telefonnummer när bilen parkeras och ett annat när parkeringstiden ska upphöra.

Fördelarna är dels att kunden bara betalar för utnyttjad parkeringstid och dels att hon eller han slipper att oroa sig för parkeringsböter.

Dessutom slipper man problemet med växelpengar. I stället skickas en faktura som kan kopplas till ett kontokort eller bensinkort.

Enligt Gustaf Grapengiesser har trafikkontoret ingen åsikt om hur parkeringsavgifterna ska betalas i framtiden. Det viktiga är att erbjuda ett nytt, bra alternativ som fungerar och är bekvämt.

­ Däremot är det viktigt för våra kunder att operatörerna blir stabila företag med en långsiktig strategi, säger Grapengiesser.