Hyr ut till grannen och tjäna pengar. Familjebostäder i Tynnered är med i ett pilotprojekt om privat bildelning och söker nu hyresgäster som vill hyra ut sin bil. “En bil står ofta still till 90 procent av tiden, varför då inte dela den med sin granne och samtidigt tjäna pengar?” säger Karin Hagberg, hållbarhetsansvarig på Familjebostäder.

Det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder, och hela Framtidenkoncernen, arbetar mycket med att skapa förutsättningar för hyresgästerna att resa mer hållbart.

– Vi ska inte på något sätt styra, men vi vill göra det mer attraktivt att vilja cykla, gå eller åka kollektivt, men också att dela fordon.

Använda resurser som finns

Familjebostäder Tynnered, som har ungefär 1 600 lägenheter, är med i ett pilotprojekt med privat bildelning, peer to peer. Bostadsbolaget undersöker om de som fastighetsägare kan bidra till att använda de resurser som redan finns hos hyresgästerna.

– Det finns många som har behov av att äga en egen bil, men som utifrån ett miljöperspektiv känner att det är dumt att den står still så mycket, säger Karin Hagberg som är projektledare från Familjebostäders sida.

Fördelar att hyra

Det finns fördelar även för den som hyr bil av grannen.

– Det är oftast billigare än en bilpool. När vi tittat på andra områden där det redan finns många som hyr ut, så är det ofta så att den som hyr väljer att hyra samma bil/bilar varje gång. Då stärks också gemenskapen i området.

Tryggt att hyra ut

 GoMore, som är en Skandinavisk portal för bildelning och samåkning, är mellanhand i uthyrningen.

– Det ska vara tryggt att hyra ut. Du ger inte bara nyckeln till din granne, utan uthyrningen sköts via en aktör som tar hand om försäkring och betalning.

Söker intresserade

 Familjebostäder håller på att informera i området för att hitta personer som vill hyra ut sina bilar. Det har gjorts med information i trapphusen, ett informationstillfälle, broschyrer på bilarna och i november görs ett utskick till alla hyresgäster.

– När uthyrningen kan börja beror helt på om det finns personer som nappar på att hyra ut sin bil, vi hoppas på att kunna starta till våren.

Hållbart resande

Familjebostäder ingår som kommunalt bolag i Göteborgs Stad och staden har högt uppsatta mål när det gäller att minska behovet av egenägda bilar.

– Det är viktigt när det gäller hållbart resande. Du ska alltid kunna ta dig dit du vill på olika sätt, men du kanske inte nödvändigtvis behöver äga din egen bil, säger Karin Hagberg.

rojektet som ska främja privat biluthyrning ägs av mobiltetskonsultbyrån Koucky & Partners och har fått finansiering av Vinnova som är Sveriges innovationsmyndighet. Familjebostäder och GoMore är partners i projektet.

Familjebostäder i Tynnered är med i ett pilotprojekt som handlar om att främja privat biluthyrning.