Färdtjänsten står nu inför sin mest hektiska period på hela året. Emma Qvarfordt, avdelningschef på Färdtjänstens reseservice hoppas att transporterna på julafton ska löpa lika bra som förra året då ingen behövde bli utan resa. ”Det finns fortfarande en del ledig kapacitet, men inte på alla tider”, säger hon.

– Det ser bra ut i år också, vi kör med 114 bussar mot 94 förra året. Och 242 taxibilar, säger Roland Jensen, chef för avtal och tjänster på Färdtjänsten.

Hoppas inte på vit jul…

Mardrömmen är enligt Roland Jensen att det börjar snöa på julafton. Reseplaneringen förutsätter barmark så han hoppas innerligt att vädret håller sig för blir det snö tar färdtjänstresan nästan dubbelt så lång tid.

– Vi försöker få med så många som möjligt, vi kör i slingor och det innebär att vissa kan få vänta lite längre. Men som läget är just nu så ser det väldigt bra ut. Vi har på bussidan fortfarande kapacitet. Det är många som ringt och försökt få resor men vi kan inte boka in dem för att de vill göra långa resor, till någon grannkommun till exempel. Det tar mycket busskapacitet. De resorna väntar vi med till slutet och ser hur mycket vi kan planera om, säger Roland Jensen.

Öppet på julafton

I måndags öppnade Färdtjänstens särskilda julresebokning och första dagen bokades 5.000 tur- och returresor för julhelgen, och främst julafton. Bokningsnumret är öppet också den 24 december.

– Om man kommer på i sista stund att man behöver åka på till exempel julafton så ska det vara möjligt att lösa, vi har också en återbudslista och vi försöker pussla ihop tiderna på bästa möjliga sätt, säger Emma Qvarfordt.

Många ovana resenärer

En del transporter kräver tillgång till trappklättrare för rullstolar. Begränsningarna ligger bland annat i att det bara finns trappklättare i varannan färdtjänstbuss.

– Vi kan inte rucka på säkerhetsrutinerna, det är kanske ännu viktigare just på julafton eftersom vi då har många ovana resenärer som reser till adresser vi inte kör till annars. Det ställer högre krav på förarna också. Vi har åkt ut till en del adresser i förväg och inspekterat att trappklättraren verkligen fungerar där, säger Emma Qvarfordt.