Rosor äro röda, violer äro blå …Nja, mer nyskapande än så blir det nog när poesin åter tar plats i kollektivtrafiken i höst. Temat för året är Färg.

Ett avbrott i vardagen som kan ge inspiration och eftertanke. Det är avsikten med dikterna som då och då har dykt upp på fönsterskyltar ombord på bussar, spårvagnar, båtar och tåg i Göteborg. Nu är det dags igen.

– Det har varit otroligt uppskattat tidigare. Många har hört av sig med positiva synpunkter och har velat ta med sig fönsterskyltarna hem, säger Petra Ebbeson, informatör på Västtrafik.

Trycks på vykort

Projektet är ett samarbete mellan Författarcentrum Väst, som kom med den ursprungliga idén, och Stadsbiblioteket i Göteborg som har hjälpt till att välja ut åtta dikter. Det luriga har varit att hitta dikter som platsar både tematiskt och i omfång, då det inte får plats hur långa poem som helst på en fönsterskylt som ska kunna läsas i en buss.

Dikterna trycks dessutom upp på vykort som kommer att finnas gratis i ställ på restauranger runt om i stan under oktober månad samt på Stadsbiblioteket.

Höstens åtta dikter är skrivna av nu levande poeter i olika åldrar: Tua Forsström, Johannes Anyuru, Thomas Tidholm, Kristoffer Leandoer, Karin Bellman, Ann Jäderlund, Marie Louise Ramnefalk och Anne-Marie Berglund.