Elva procent lägre skadekostnader. Göteborgs Stads drygt 4000 fordon lever ett hårt liv. Singelolyckor och parkeringsskador leder varje år till kostnader på cirka 25 miljoner, men genom utbildningsinsatser och körövningar sparas nu miljoner åt staden.

Det var 2006 som Göteborgs Stads eget försäkringsbolag, Försäkrings AB Göta Lejon, tog över motorfordonsförsäkringen. En tjänst som tidigare upphandlats hos andra bolag på marknaden.

Utbildning begränsar miljonrullningen
Den samlade överblicken visade att singelolyckor och parkeringsskador kostade staden mångmiljonbelopp varje år.

– Från 2006 fick vi helt andra möjligheter att titta på vilken typ av skador det handlade om. Det är ju sällan några omfattande skador men många mindre som tillsammans kostar väldigt mycket pengar, säger Lena Berg som är affärsenhetschef på Göta Lejon fordonsförsäkring på Gatubolaget.

På senare år har Göta Lejon och Gatubolaget i samarbete med Räddningstjänsten tagit fram utbildningspaket för att begränsa miljonrullningen.

– Vi erbjuder numera alla som jobbar i Göteborgs Stad att delta i körövningar. Då får vi också chansen att berätta vad övningarna syftar till och förklara att det handlar om mycket pengar. Övningarna kan handla om att köra i trånga utrymmen, fickparkera eller att lära sig hitta bilens referenspunkter, säger Lena Berg.

Förutom körövningarna arrangeras varje år två halvdagsseminarier där representanter för stadens olika arbetsplatser möter upp för att bli uppdaterade om skadeläget i staden.

”Andra kommuner vill se hur vi jobbar”
På vårens seminarium redovisas också ”skadefribarometern” som gör det möjligt för varje enskild enhet att granska såväl övergripande statistik som sina egna siffror.

– Det gäller att jobba med både hårda och mjuka parametrar, men det känns som att vi nått ganska långt nu, och andra kommuner har varit här för att titta hur vi jobbar, säger Lena Berg.

Att insatserna gjort nytta gav 2012 års skaderapport klara besked om. Kostnaderna hade, jämfört med 2011, sjunkit med elva procent.

Staden satsar nu också full ut på att köpa in trafiksäkra fordon och att låta utrusta de nyinköpta bilarna med parkeringssensorer.