Visas i Älvrummet. Arpeggio, Kronan, Reflektion, Puls och Götebox. Det heter de fem broar som tävlar om att bli framtidens förbindelse över Göta älv. Juryn har redan haft sitt första möte och vid årsskiftet ska göteborgarna få veta vilket förslag som blir den nya Hisingsbron.

År 2020 ska den nya Hisingsbron stå klar. I våras utlystes en arkitekttävling för att hitta en brolösning som både ersätter den befintliga Göta älvbron och blir till ett landmärke i staden.

Vid en välbesökt sopplunch i Älvrummet presenterades under torsdagen de fem förslag som juryn nu valt ut att tävla vidare.

− Här finns två lyftbroar, två klaffbroar och en lyft- och vridbro. De fem förslagen visar på olika konstruktioner, men också olika uttryck rent estetiskt, säger stadsarkitekt Björn Siesjö, som också är juryns ordförande.

Det handlar till exempel om en lek med gamla tiders brovalv hos Kronan, fyra höga pyloner hos vita Arpeggio och om vattnets speglingar i den svarta undersidan hos Reflektion.

Namnkunniga arkitektkontor i teamen
Förutsättningarna för de tävlande broarna är bland annat en höjd på 13 meter, vilket är att jämföra med Göta älvbrons 19 meter. Dessutom ska bron inte bara rymma bil- och kollektivtrafik utan även dubbelriktade gång- och cykelbanor på båda sidor av bron

Det är fem team med arkitekter, konstruktörer och ljusdesigners från en rad olika länder som står bakom förslagen. Några av dem är namnkunniga arkitektkontor som Zaha Hadid Architects och Snöhetta. Men vilket förslag som hör ihop med vilket team får vi inte veta.

− Det är hemligt, som en del av tävlingsprocessen, säger Björn Siesjö.

Vinnaren ska vara klar till årsskiftet
Juryn, som består av bland andra landskapsarkitekter, konstnärer och brokonstruktörer, har redan inlett sitt arbete och planerar ytterligare två möten före jul. Till sin hjälp har de en politisk referensgrupp. Planen är att deras beslut ska tillkännages vid årsskiftet.

− Juryns förslag går inte att ändra på, säger Björn Siesjö, men föreslår att den som vill tycka till går in på hemsidan minstad.goteborg.se och lämnar sina synpunkter där.

57C_2.jpg

Arpeggio.

295A.jpg

Götebox.

2D64.jpg

Puls.

7C2A.jpg

Reflektion.