Färre byten och snabbare resor även nattetid, det lovar Västtrafik från och med augusti. Då utökas nattrafiken med cirka 30 procent. Västtrafik inför också ett tilläggskort på 50 kronor för nattåkning på det röda månadskortet.

Efter många klagomål på nattrafiken kommer nu några efterlängtade förbättringar. De nattliga spårvagnslinjerna kommer att bli mer lika de som går på dagtid, och göteborgarna får ungefär 30 procent mer trafik att välja på nattetid.

Men det blir också dyrare att åka. Västtrafik inför ett tilläggskort på 50 kronor för den som har ett vanligt rött månadskort. Har man vanligt månadskort och inte vill köpa tilläggskort kommer nattresan att kosta två kuponger extra.

”Vi gör trafiken bättre”

– De som åker väldigt sällan kommer troligtvis inte att köpa tilläggskortet men för dem som åker nattetid mer än två gånger i månaden kommer det att löna sig, säger affärsområdeschef Lennart Löfberg.

Den som använder Fritidskort, terminskort eller andra månadskort behöver inte tilläggskortet.

– Att vi kan med att ta mer betalt beror ju på att vi samtidigt gör trafiken mycket bättre, fortsätter Lennart Löfberg.

För att snabba på resorna slopas också rutinen med att föraren kollar alla biljetter, istället blir det fler biljett- kontroller.