Ska prova nya sätt att resa. Familjer i Göteborg som vill vara ”först i världen” med ett nytt sätt att resa har chansen nu. I tjänsten UbiGo samlas alla resor - taxi, hyrbil, poolbil, hyrcykel, buss och spårvagn – i ett enda abonnemang. Den nya tjänsten ska testas i Göteborg med start i november. Och ännu finns chans att vara med i gruppen på cirka 100 testfamiljer.

– Vi började rekrytera i våras, sen kom sommar och semestrar, så vi har förlängt anmälningstiden en bit in i september, säger Hans Arby, marknadsansvarig på UbiGo.

Ett syfte är förstås att minska biltrafikens miljöpåverkan och hitta ett mer hållbart resande i städerna, men det finns inget krav på att testfamiljerna måste ha en bil att ställa undan.

Som ett charterbolag för resor i staden
– Vi söker hushåll i Göteborg med bra kollektivtrafik och som köper resor för minst 1000 kronor i månaden, säger Hans Arby.

– Men om man har en bil kan projektet täcka kostnader för värdeminskning och parkering för en bil som inte ska användas.

UbiGo är som ett charterbolag för resor i staden. Här abonnerar man på skräddarsydda paket med tillgång till de olika reseslagen. Alla i hushållet kan använda tjänsterna genom ett digitalt klippkort i mobilen.

I abonnemanget ingår kundtjänst dygnet runt och bonuspoäng för inbesparade kilo koldioxid, poäng som kan växlas in i varor och tjänster hos UbiGos partners.

Samlar allt storstadsresande i en tjänst
Och här kan Västtrafiks resegaranti bli riktigt effektiv: Om bussen inte kommer i tid, trycker man på en knapp på mobilen, så beställs en taxi direkt.

– Allt man behöver göra själv är att skriva in hållplats och busslinje i mobilen, sedan sköter vi resten kring resegarantin, säger Hans Arby.

Han tror inte det finns något projekt i hela världen som går lika långt i att samla ihop storstadsresande i en enda tjänst.

– Delar finns ju, men inte allt vi vill göra. Redan idag kan till exempel bilpoolen Sun Fleets kunder öppna bilen med ett Västrafikkort, sådan samverkan finns lite varstans.

”Vi samlar allt i en faktura”
– Men du får fortfarande olika fakturor och olika villkor. Vi samlar allt till en enda faktura, säger Hans Arby.

I rollen att vara ”charterbolag för storstadsresor” ingår också att förhandla fram volymrabatter.

– Om vi i framtiden får 10.000 hushåll i Göteborg, går vi förstås till taxibolagen och förhandlar till oss bättre priser och villkor för våra kunder.

Men vad kostar det från början, på teststadiet?
– Det finns olika sätt att kombinera sitt abonnemang, men som ett räkneexempel kan vi ta en familj med två vuxna och två barn. De behöver bil 12 timmar i månaden och reser kollektivt i Göteborg, Mölndal och Partille totalt 40 dagar i månaden. Då kostar det cirka 1.600 kr i månaden, säger Hans Arby.

Testet ska pågå i ett halvår. Om det slår väl ut, är tanken att UbiGo ska kommersialiseras och spridas till fler städer och länder.

UbiGo ingår i projektet Go:Smart som leds av Closer vid Lindholmens Science Park i Göteborg och har bland annat Göteborgs Stad, Volvo och Chalmers som partners. Det delfinansieras av statliga Vinnova.