Nu får stadsdelarna Gunnared och Lärjedalen sin första flexlinje. På onsdagen är det festlig invigning på Blå Stället i Angereds centrum och på torsdagen startar trafiken med två blå minibussar. Därmed har Göteborg nu sammanlagt 15 linjer för den populära busstrafiken.

– Det blir cirka 100 mötesplatser för resenärer i Gårdsten, Lövgärdet, Rannebergen, Angereds Centrum, Hjällbo, Hammarkullen och Eriksbo. Det innebär att vi kommer att täcka in hela Gunnared och delar av Lärjedalen med de två bussarna, säger Jan Dammen, projektassistent på Flexlinjen.

Startade som EU-projekt för tolv år sedan

Gunnareds och Lärjedalens Flexlinje är den 15:e i ordningen för den populära busstrafiken i Göteborg, som startade som ett EU-projekt i Biskopsgården och Högsbo för tolv år sedan.

Flexlinjerna är anropsstyrd kollektivtrafik. Det betyder att resan måste beställas på telefon i förväg, tidigast 14 dagar och senast 15 minuter innan man ska resa. Priset är detsamma som i den övriga kollektivtrafiken, med undantaget att pensionärer inte åker gratis under lågtrafik. Numera får alla – inte bara pensionärer och färdtjänstberättigade – resa med Flexlinjen, men man måste registrera sig först.

Nääs dragspelsklubb underhåller

Invigningen av den nya Flexlinjen hålls i matsalen i Blå Stället vid Angereds torg klockan 12-14 på onsdagen, med Poseidons distriktschef Jan Nilsson som konferencier. På plats finns också Eva-Lisa Olsson, ordförande i Färdtjänstnämnden, samt de båda stadsdelsnämndernas ordföranden.

– Vi bjuder på underhållning av Nääs Dragspelsklubb, PRO Lövgärdets kör och Lövgärdesbarna, berättar Jan Dammen.