De populära flexlinjerna blir allt fler i Göteborg. På onsdagen invigdes två nya, för Örgryte och Härlanda. Totalt finns nu elva flexlinjer som trafikeras av 21 minibussar.

Den välbesökta invigningen på Olskrokstorget förrättades av kommunalrådet Anneli Hulthén tillsammans med Piotr Kieszkiel från Härlanda SDN och Lars Härneman från Örgryte SDN. Leif ”Loket” Ohlsson och Kållepojkarna bjöd på musik och allsång med åskådarna, som även kunde ägna sig åt frågetävling, lotteri och kaffe med dopp.

Sedan tidigare finns flexlinjer i Lundby, Biskopsgården, Backa, Kortedala, Högsbo, Frölunda och Tynnered.

Hellre flexlinje än färdtjänst

Riksdagen har satt upp målet att kollektivtrafiken år 2010 ska vara anpassad för de allra flesta rörelsehindrade. Göteborgs Stad vill nå det målet bland annat genom fler bussar och spårvagnar med låga golv.

-Men även utbygganden av flexlinjer är en strategisk del i den satsningen. Våra undersökningar visar att resenärerna är väldigt nöjda och hellre väljer flexlinjen än färdtjänst, säger Bengt Knutsson, chef för Flexlinjen.

Närmast på tur för en flexlinje står delar av SDN Centrum, men ännu är sträckningen oklar.

-Vi har också fått i uppdrag att titta på om Bergsjön behöver en flexlinje, eller nån annan liknande trafiklösning, säger Bengt Knutsson.

Fotnot:
Pensionärer, sjukpensionärer och alla som har färdtjänsttillstånd kan åka med flexlinjerna. De små låggolvsbussarna stannar enbart vid de hållplatser –”mötesplatser” – där en resenär ska hämtas eller lämnas, så alla resor måste bokas i förväg på telefon 41 96 90.