Nu kan rullstolsburna åka spårvagn utan att behöva flytta över till ett vanligt säte, i spårvagnar som fått en särskild rullstolsplats. Vagn 305 är först i raden av Göteborgs 80 låggolvsvagnar som byggs om under året. ”Vi har börjat bygga om för rullstolsplatser i vagnarna och ska vara klara till den förste november”, säger Willy Niklasson på Göteborgs Spårvägar.

50A8.jpg
– Platsen har kommunikation till föraren med möjlighet att videoövervaka handikapplatsen från förarhytten, säger Willy Niklasson, fordonsansvarig på Göteborgs Spårvägar.

Behöver inte vara fastspänd

I de ombyggda vagnarna kan den rullstolsburne rulla ombord och backa in stolen på den särskilda platsen och sitta med ryggen i färdriktningen.

Rullstolen behöver inte vara fastspänd men bromsarna ska vara låsta under resan.

Rullstolsplatsen har utrustats med en stång mot mittgången för att hindra att rullstolen välter. Ryggskärmen och stolparna ska kunna ta upp de stora krafter som uppstår när spårvagnen bromsar.

Göteborgs spårvägar räknar med att hinna bygga om två till tre låggolvsvagnar i veckan. De nya italienska spårvagnarna som ska vara slutlevererade under 2006 är från början utrustade med särskilda rullstolsplatser.