Snart tar brospannet form. Klockan 9 i morgon onsdag kommer en båt med 22 spansksmidda sidospann i stål till kaj 113 i Frihamnen, och Hisingsbron är därmed ett rejält steg närmare att förverkligas. Och om några veckor kommer den första tvärbalken – en 700 ton tung stålklump som brospannet kommer att vila på.

Ett legobygge – fast med ofantliga stålbitar och krav på millimeterprecision. Så kan man kanske beskriva bygget av Hisingsbron, som nu går in i ett nytt skede. Och vid niotiden i morgon anländer den första skeppslasten legobitar till Frihamnen från stålfabriken i Bilbao, Spanien. Ombord på fartyget Symphony Spirit, som alltså nu befinner sig någonstans på Nordsjön, finns 22 delar av sidospannen som ska sträcka sig från stränderna ut mot de fyra stora centrala bropelarna. Eller pylonerna, som de heter.

700 ton tunga tvärbalkar
– När vi lossat dem i Frihamnen kommer sidospannen att lagras i några veckor i väntan på leveransen av de nedre pylonbenen och tvärbalkarna som blir startpunkten för själva monteringen, säger Skanska-MTH:s projektingenjör Ida Ramic på en presskonferens som anordnas av trafikkontoret.

Till skillnad från sidospannen kommer de 700 ton tunga tvärbalkarna – som alltså är de nedre delarna av de centrala pylonerna – att monteras direkt från båten på fundament som redan nu finns på plats i älven. Ett precisionsarbete, enligt Ida Ramic.

– De måste placeras med millimetertolerans, så det är kritiskt att allt är gjort på rätt sätt nere i Spanien, säger hon.

Trångt om utrymme
Det är alltså först när tvärbalkarna är här – troligen någon gång i november – som det verkligen kommer att gå att se bron växa fram. Sedan kommer det gå förhållandevis fort, och i januari beräknas alla sidospann vara monterade så att man kan få en första aning av brons siluett.

Peo Halvarsson, som är Skanska-MTH:s produktionschef för Hisingsbron, berättar att det redan varit gott om utmaningar under bygget. Inte minst blir det väldigt trångt om ytan när den nya bron, Västlänken, överdäckningen av E45 och flera andra stora projekt ska byggas samtidigt på nästan samma plats.

Klar 2021
– Det är väldigt mycket entreprenörer på liten markyta och alla vill fram och göra sitt, samtidigt som trafikflödet ska fungera. Och alla stoppar ner pålar i marken som puttar på leran runt omkring så att allt i omgivningen rör sig, säger han.

De första stålleveranserna skulle enligt den ursprungliga planen ha skett redan i februari, och har alltså blivit 8–9 månader försenade. Men trafikkontoret räknar trots detta med att Hisingsbron som planerat ska bli klar under Göteborgs jubileumsår 2021.