Rullas ut under oktober. Onsdag 29 september – när flera covid-19-restriktioner tas bort i Sverige – öppnar också Västtrafik framdörrarna på bussar och spårvagnar igen. Samtidigt införs påstigning endast genom framdörren på flera busslinjer i Göteborgsområdet.

Stängda framdörrar på bussar och spårvagnar infördes i mars 2020, men nu ska de användas igen. Öppningen rullas ut stegvis under oktober.

– Vi är glada att äntligen kunna öppna framdörrarna på alla våra linjer. För att det ska ske på ett så bra sätt som möjligt gör vi det stegvis. På så sätt har vi möjlighet att vara med ute i trafiken och stötta våra resenärer och förare, säger Anna Johansson, affärsenhetschef på Västtrafik.

Ska visa biljett för föraren

I samband med att framdörrarna öppnas kommer det också bli obligatorisk påstigning fram på bussarna i Göteborg – precis som på bussarna i övriga regionen. Resenären ska visa sin biljett för föraren.

Undantag finns på linjer där resandet är så högt att det skulle stoppa upp trafiken om alla gick in genom framdörren. Dessa linjer är undantagna: 16, 16X, 17, 18, 19, 25, 50, 52, 58, 59 och 60, 62.