Ska öka tryggheten. Lucia lyste upp vintermörkret på tisdagskvällen. Då tändes också ljuset i gångtunneln under Skattegårdsvägen i Tynnered – ett led i arbetet för ökad trygghet i Göteborg.

Att gångtunnlar ska bli tryggare står högt upp på önskelistan när Göteborg Energi har frågat Göteborgare om hur de kan bidra till staden. Sagt och gjort. På självaste luciadagen invigdes den första av fyra upplysta tunnlar som kommit till via ett samarbete mellan flera olika intressenter.

Viktigt att den känns välkomnande
Det är gångtunneln under viadukten Skattegårdsvägen i Tynnered som har gjorts både tryggare och mer välkommen.

– Göteborgarna vill ha mer trygga gångtunnlar och tillsammans med Gothenburg Green World och Trygg, vacker stad ska vi förverkliga det, säger Anette Myrheim, kommunikationsdirektör på Göteborg Energi.

Gångtunneln i området används mycket, bland annat av barn som bor i området. Därför har det varit viktigt att den känns välkomnande. Tunneln har målats om, smyckats med konstverk från Mosaikfabriken och fått ny belysning. Här finns nu urnor med växter och betongpelarna i tunneln har klätts med träplankor och fått bakgrundsbelysning. Dessutom har området strax intill själva gångtunneln rensats upp för att göras ljusare och kännas tryggare.

Ytterligare tre platser ska omvandlas
– Det ska inte kännas som man går ner i mörkt hål, utan ge en go känsla när man går in i tunneln, säger Anette Myrheim.

Gångtunneln i Tynnered invigdes på luciadagen med luciasånger av barnkören Lilla sjungande julgranen och det serverades glögg och pepparkakor.

Nu fortsätter arbetet med de tre återstående mörka platserna som ska omvandlas. Nästa invigning blir under Kulturkalaset sommaren 2017.

3ED6.jpg
Barnkören Lilla sjungande julgranen bidrog med vacker sång på invigningen av en upplysta gångtunneln. Foto: Thomas Drakenfors